Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je geld wilt besparen op je stucwerk, dan kan je overwegen dit zelf te doen. Het is echter geen makkelijk werkje en het dient ook erg secuur te gebeuren. Het beïnvloed uiteindelijk het uiterlijk van je muur. Maar waarom niet zelf proberen? Je bent zo €15 per vierkante meter kwijt aan een stukadoor. Hier kan je lezen hoeveel het kost om zelf de muren te stucen en hoe je het beste te werk gaat. Daarna kan je de kosten vergelijken met soortgelijk werk maar door een stukadoor uitgevoerd.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De kosten van zelf stukadoren

De kosten van het zelf stukadoren komen alleen neer op materialen. Het beginbedrag zal hoger zijn omdat je de gereedschappen misschien nog moet aanschaffen. De basis gereedschappen die je nodig hebt zijn een troffel, een spackmes, een aluminium rei, een spaarbord, een speciecup, een grote garde en een plakspaan. Verder heb je natuurlijk het mortel nodig. De volgende tabel geeft de prijzen weer van de gereedschappen en het mortel. De prijzen zijn inclusief BTW.

Soort materiaal Prijs
Stuc gereedschappen €30 – €60
Voorstrijk mortel €25 per 25 m2
Stuc mortel €35 per 25 m2

 

Als je dus nog geen materiaal in huis hebt ben je om 25 vierkante meter muur te stucen ongeveer €85 – €115 kwijt.

Stuc gereedschappen

Zorg er voor dat je niet de goedkoopste materialen kiest en vraag altijd om advies bij je bouwmarkt. Deze hebben vaak alle gereedschappen gewoon te koop en kunnen je goed helpen met wat het beste is voor jouw klus. Er zijn meer gereedschappen te krijgen bijvoorbeeld om de hoekjes strakker te kunnen krijgen. Als dit voor jouw ruimte nodig is, kan je die ook aanschaffen.

Voorstrijk- en stuc mortel

Dit zijn de onderlaag en de bovenlaag van het stucwerk. Als je een muur hebt die erg zuigend is, kan je hier speciale voorstrijk mortel voor vinden. Dit mortel zorgt er voor alle muren voor dat de uiteindelijke pleister goed hecht aan de muur. Deze pleister kan je het beste kiezen op hoe snel het droogt aan de muur. Omdat je niet een ervaren stukadoor bent, is het beter om pleister te kiezen dat je minder snel hoeft te verwerken. Let hierbij op MP 75. Ook de korrel is belangrijk. Voor een dunnere laag pleister kies je een kleinere korrel, maar als je van plan bent een dikke laag te plaatsen, heb je een grotere korrel nodig.

De voorbereiding

Nu kan je aan de slag. Eerst breng je de voorstrijk aan zodat je de perfecte onderlaag creëert voor de pleister. Het is een laag die de pleister beschermt van zuiging door de muur en dat de pleister goed aan de muur blijft plakken. Je kan voorstrijk kopen voor type muur, maar ook universeel. Je brengt dit aan met een kwast en een roller. Als je dit gedaan hebt moet je wachten tot de volgende dag voordat je de pleister kan aanbrengen.

Het stucwerk zelf

Lees goed de verpakking en begin met mengen van het mortel. Zorg er voor dat de verhoudingen goed zijn en dat je het mortel even laat rusten. Dan kunnen de verschillende bestanddelen zich beter mengen. Nu kan je beginnen met het aanbrengen van de stuclaag. Je kan stucgeleiders gebruiken zodat je zeker weet dat je het overal even dik aanbrengt. Als je hele muur vol zit, kan je een rei gebruiken om het goed te verdelen. Daarna moet het stucwerk even rusten. Daarna maak je de muur glad met een plakspaan en een spackmes. Dit doe je net zo lang totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Nu is het stucwerk af.

De kosten van een stukadoor per vierkante meter

De volgende tabel geeft de kosten weer van een stukadoor per vierkante meter en in de laatste kolom zie je de kosten voor 25 vierkante meter.

Soort stucwerk Kosten per m2 Kosten per 25 m2
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50 €112,50 – €212,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50 €162,50 – €262,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50 €187,50 – €312,5
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15 €312,50 – €375
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20 €212,50 – €500
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50 €337,50  – €562,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20 €250 – €500
Raapwerk €14 – €29 €350 – €725
Zelf stucen incl. gereedschap €3,40 – €4,60 €85 – €115
Zelf stucen excl. gereedschap €2,40 €60

In deze tabel zie je de kosten van een stukadoor en de kosten voor het zelf stucen. Uiteraard heeft de stukadoor meer technieken waar hij gebruik van kan maken en kan hij het waarschijnlijk sneller, maar als je een beetje handig bent kan je proberen het zelf te doen. Zoals je in de tabel ook kan zien, zal het je zeker een boel geld besparen.

Geld besparen op zelf stucen

Het is erg lastig om nog geld te besparen op het zelf stucen. Je hebt de arbeidskosten al van de prijs afgehaald en het enige dat nog overblijft zijn de materialen. Er zijn wel een paar tips waarmee je er voor kan zorgen dat je muur ook een lange levensduur heeft zodat je later geen kosten hebt aan het repareren er van.

  • De materialen: bespaar geen geld op het gereedschap en de pleister. Goedkopere producten leveren vaak een resultaat van minder kwaliteit wat kan betekenen dat je snel weer aan de slag moet.
  • Voorstrijk: gebruik altijd een voorstrijk op de muur. Anders loop je de kans dat de pleister er af valt omdat de muur al het water er uit gezogen heeft.

Bespaar door onze vergelijkingstool te gebruiken

Met onze vergelijkingstool kan je vrijblijvend offertes in je email ontvangen van stukadoors bij jou in de buurt. Wil je toch kijken hoe duur het zou zijn als je iemand inhuurt? Dan kan dat door de specificaties van de klus in te vullen en je locatie zodat de tool een aantal offertes kan vinden binnen een korte tijd. Deze kan je vergelijken met de kosten die je hebt om het zelf te doen, en je zo helpen tot een goede beslissing te komen wat betreft jouw stucwerk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,