Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten stukadoor per m2Als je een klus hebt voor een stukadoor dan ben je vast geïnteresseerd in hoeveel dit plafond. Hij kan deze voorbereiden op een toplaag of deze zelf afwerken met pleister. Hier kan je lezen over de kosten van de stukadoor, de verschillende werkzaamheden die hij voor je kan verrichten en de manieren om geld te besparen op de totaalprijs.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De kosten van een stukadoor

De kosten van een stukadoor worden praktisch altijd per vierkante meter gerekend. Dit is omdat de meeste klussen standaard zijn en de stukadoor precies weet hoeveel tijd en zal kosten. Alles wat de stukadoor voor je kan doen heeft te maken met de muren en het materiaal hij hier aan kwijt zal zijn. De kosten hangen af van het soort werk en de ervaring van de stukadoor. In de volgende tabel kan je zien wat je gemiddeld kwijt bent per klus inclusief materiaal, BTW en arbeidsloon.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Spackspuitwerk

Spackspuiten is een manier om pleister aan te brengen op de muren. Dit wordt onder hoge druk gedaan met een spuitmachine. Hierdoor wordt het erg effen verdeeld zodat je muren er weer fris en strak uitzien. Je kan laten spackspuiten in het wit, maar je kan ook een kleur aanbrengen op je muren waardoor dit een goedkoop en snel alternatief is voor verven. Spackspuiten laat altijd een korrelstructuur achter en je hebt keuze uit verschillende korrelgroottes zodat je zelf het effect kan bepalen.

Spackspuiten wordt vaak in twee lagen gedaan. Eerst wordt er een meslaag aangebracht die er voor zorgt dat alle gaten en deuken in de muur worden gedicht. Dan wordt er overgegaan op de afkorrellaag die dus zo op een compleet effen ondergrond kan worden aangebracht. Spackspuiten kan wel je meubilair en vloer vervuilen met spetters pleister of pleisterdamp dus je moet er voor zorgen dat alles goed is afgedekt. Dit kan je zelf doen, maar de stukadoor kan dit ook voor je doen.

Behang- en sausklaar stucen

Deze methodes bereiden de muur voor op behang en schilderwerk. Het sausklaar maken van de muur is iets duurder omdat dit preciezer moet gebeuren. Ook is het stucen van het plafond duurder omdat dit op een lastige positie gedaan moet worden. Door deze twee stucwerken te laten uitvoeren, kan je rekenen op strakke muren voor je behang en verf.

Sierpleister

Sierpleister is een pleister met een korrel er in verwerkt die dik wordt aangebracht op de buiten- of binnenmuren. Er zijn drie verschillende soorten sierpleister, namelijk spachtelputz, rustiekputz en granol. Het verschil in deze drie zit hem in de grootte van de korrel, spachtelputz heeft de kleinste en granol de grootste. Een groot voordeel van sierpleister is dat je op een niet al te dure manier een interessant uiterlijk aan je muren kan geven. Je kan dit in het wit doen, maar je kan ook een kleur aan de sierpleister laten toevoegen. Deze kleur is door de hele laag pleister verdeeld zodat het niet opvalt als er iets afbreekt. Sierpleister is echter erg sterk en kan met een borstel en water worden schoongemaakt zonder dat je schade doet aan de pleister of de kleur.

Raapwerk

Raapwerk wordt gedaan door een laag gips op de muur aan te brengen. Dit fungeert als onderlaag voor alle werkzaamheden boven besproken. Het wordt gebruikt als de muur erg veel gaten en scheuren vertoont of niet loodrecht is. Met gips wordt alles gedicht en kan het op sommige plekken dikker worden aangebracht zodat de muur weer volledig recht staat. Op deze laag kunnen vervolgens de twee lagen spackspuitwerk worden aangebracht bijvoorbeeld. Heb je hele slechte muren, dan kan je hier niet om heen.

Factoren die de prijs van de stukadoor beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die er voor kunnen zorgen dat de prijs hoger of lager uitpakt. Zo is er bijvoorbeeld de ervaring van de stukadoor, hoe meer ervaring hoe duurder, maar hoe kwalitatiever het werk. Ook zijn er de voorbereidingen en het opruimen. Als je dit door de stukadoor laat doen ben je meer geld kwijt dan wanneer je dit zelf zou doen. Denk hierbij aan het maskeren van je meubilair tijdens het spackspuiten. Vaak hanteren stukadoors ook een starttarief. De berekening per vierkante meter begint als er een oppervlak van meer dan 30 vierkante meter bewerkt moet worden. Zit je hier onder, dan is er een vast bedrag van kracht wat bepaald is door de stukadoor.

De meeste stukadoors rekenen hun prijzen per m2. Op deze manier is snel een inschatting van de kosten te maken. Er zijn verschillende dingen die bijdragen aan de kosten per m2:

 • Welk soort stucwerk wil je?
  Wil je een strak afgewerkte muur of kies je voor sierpleister?
 • Wat is de staat van je muren en plafonds?
  Als er grote oneffenheden inzitten is een dikkere laag stuc noodzakelijk om een gladde afwerking te krijgen
 • Wat gebeurt er na het stucwerk met de muur?
  Ga je behangen of sauzen of wil je zelfs waterdicht stuc voor in de badkamer?

Al deze zaken dragen bij in de prijs per m2.

Hoe kan je de prijs zo laag mogelijk houden

Er zijn een paar manieren waarop je financieel slimmer kan zijn en de kosten zo laag mogelijk kan houden.

 • Kies voor wit: dit is vaak goedkoper en soms niet minder mooi. Witte muren steken mooi af tegen een donkere vloer en geven je huis een schoon uiterlijk.
 • Vergeet het plafond: als het niet nodig is, neem dan het plafond niet mee. Dit is meestal duurder omdat het moeilijker te bereiken is.
 • Grotere klus: hoe meer werk je geeft aan de stukadoor, hoe goedkoper hij gemiddeld zal zijn. Kijk dus goed rond naar wat je allemaal zou willen laten doen, bespreek dit met de stukadoor en onderhandel een korting.
 • Lager BTW tarief: op stucwerken in woningen die ouder zijn dan 2 jaar is een lagere BTW van kracht. In plaats van 21 procent wordt er maar 6 procent berekend over de totaalkosten. Dat scheelt dus 15 procent, een mooi bedrag.
 • Ervaring: heb je echt een ervaren stukadoor nodig voor jouw klus of kan een beginneling dit ook aan? Als je wilt laten sierpleisteren, dan kan je beter een ervaren stukadoor nemen, maar spackspuiten kan een beginneling ook prima. Dan betaal je minder.
 • Stukadoor uit de regio: kies altijd een regionale stukadoor. Dan heb je alle professionele kennis uit de regio in huis en de juiste contacten bij bijvoorbeeld leveranciers. En wat ook niet onbelangrijk is, je bespaart op voorrijkosten.

Bespaar tot 40 procent op de totaalkosten

Wil je nog meer besparen? Gebruik dan vrijblijvend onze vergelijkingstool. Je geeft je locatie en specificaties van de klus door en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes in je inbox verwachten die je in je eigen tijd met elkaar kan vergelijken op prijs, maar ook op andere factoren die voor jou belangrijk zijn. Zo vind je geheid de beste man voor jouw klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,