Als je stucwerk wilt gaan uitvoeren thuis, kan je dit zelf doen, of je kan het door een stukadoorsbedrijf laten doen. Aan beide zitten voordelen en nadelen verbonden. Hier kan je lezen over tips voor het inhuren van een erkend bedrijf of waar je op moet letten als je het zelf wilt doen.
Inhoudsopgave
De klus uitbesteden
Als je de klus wilt uitbesteden krijg je eerst te maken met het kiezen van het juiste bedrijf. Je staat ten eerste voor de keuze of je een zwarte werker neemt, een Poolse werker of een stukadoor die bij een erkend bedrijf is aangesloten.
Zwartwerkers
Als je met een zwartwerker in zee besluit te gaan is dit volledig op eigen risico. Ze zijn een stuk goedkoper omdat je een lager loon in rekening wordt gebracht waar je geen belasting over hoeft te betalen. Er zijn echter wettelijke gevolgen aan verbonden. Je kan namelijk een boete krijgen van de belastingdienst en een naheffing als ze er achter komen dat je iemand meer dan drie dagen per week zwart aan het werk hebt. Bovendien ben je gedeeltelijk aansprakelijk als er een ongeluk gebeurt en ben je niet gegarandeerd van kwalitatief werk. En omdat je geen garantie krijgt, is dit een erg risicovolle stap om te nemen waar je zelf uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor draagt.
Poolse stukadoors
Je kan ook voor een lager bedrag een Poolse werker aannemen. Deze mensen zijn in tegenstelling tot zwartwerkers vaak wel legaal (controleer altijd het KvK nummer) en leveren goed werk. Het probleem is echter dat je dit nergens kan verifiëren. Ze zijn vaak niet verbonden met een vakbond of keurmerk en het enige wat je hebt is het woord van de stukadoor zelf. Als je met een Poolse stukadoor in zee gaat overtreed je de wet niet, maar ben je niet zeker van een goede afwerking en is er vaak ook geen garantie. Minder risicovol dus dan een zwartwerker, maar nog steeds niet zonder potentiële problemen.
Een erkend stukadoorsbedrijf
Helaas zijn er overal oplichters, ook onder de Nederlandse bedrijven. Als je echt zeker wilt weten of een stukadoor kwaliteit zal leveren, kan je op zoek naar een erkend bedrijf. Dat betekent dat ze lid zijn van de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). Om hier lid van te worden moet je bepaalde diploma’s hebben en 5 jaar ervaring. De NOA controleert ook op kwaliteit voordat je lid mag worden. Een andere afkorting waar je naar kan kijken is KOMO. Dit is een keurmerk die stukadoors krijgen als ze voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitseisen die de stichting KOMO ze heeft opgelegd. Dit wordt ook regelmatig gecontroleerd. Let dus op de afkortingen KOMO en NOA voor ultieme zekerheid.
Of toch zelf doen?
Als je overweegt om het stucwerk zelf te doen, zijn er een paar dingen die je jezelf moet afvragen. Je wilt natuurlijk zo goedkoop mogelijk een goed resultaat voor elkaar krijgen, maar is dit het waard?
Kennis en ervaring
Een stukadoor heeft jaren kennis en ervaring van alles wat met stukadoren te maken heeft. Stucwerk is vrij specialistisch werk wat vaak ook snel moet gebeuren omdat het gelijkmatig moet drogen. Bovendien weet een stukadoor welk patroon in je woning past en wat te verwachten van bepaalde muren en materialen. Vraag jezelf dus af of je dit aandurft om zelf te doen en zo ja, hou het simpel.
Gereedschap
Is dit je eerste stucklus? Dan moet je rekening houden met de materialen die je moet aanschaffen. Zo zijn er bijvoorbeeld de pakspaan, een spackmes, een rei en een troffel, om er maar een paar te noemen. De vraag is dus of je hier geld voor wilt neerleggen of dat je beter een stukadoor in kan schakelen.
Stucen is zwaar
Onderschat de fysieke kant ook niet, stucen is erg zwaar werk om te doen. Er moeten bewegingen gemaakt worden die je normaal waarschijnlijk niet maakt en dit kan je vermoeien. Het probleem is echter dat als je eenmaal begonnen bent, je de klus ook af moet maken, omdat de specie gelijkmatig moet drogen. Vraag jezelf dus af of je dit aan kan.
Doe-het-zelf stucen
Als je besloten hebt het stucen toch zelf te doen, zijn hier een aantal tips die je kunnen helpen.
Voorbereiding
Zorg dat je alle materialen hebt die nodig zijn en dat je muur vlak gemaakt is. Ook mogen er geen schroeven, nietjes of spijkers meer inzitten en is het verstandig de muur voor te behandelen met voorstrijk mortel. Anders loop je het risico dat de muur al het water uit de specie trekt en dat het gaat barsten. Haal de ruimte leeg, zorg dat er genoeg plek is om te werken en plak stopcontacten, plinten en andere randen af.
De specie
Kies een specie waarmee je niet al te snel hoeft te werken, zoals MP 75. De korrel van de specie bepaalt de dikte van de laag. Hoe groter de korrel hoe dikker de laag die je moet aanleggen. Meng het mortel met de juiste verhoudingen en laat het altijd even rusten. Een mixer kan je huren bij de bouwmarkt.
Het stucen zelf
Het stucen moet dus snel gebeuren. Je gebruikt hiervoor een bord en een spaan en brengt het zo gelijkmatig mogelijk aan op de muur door omhoog- en omlaag gaande bewegingen te maken. Het hoeft niet meteen helemaal glad te zijn. Als je klaar bent laat je het uitharden tot je het niet meer kan drukken. Dan maak je het glad met een spackmes.
Geld besparen op een stukadoor
Als je nog steeds twijfelt of je een stukadoor moet inhuren of zelf aan de slag moet gaan, hier een aantal tips over hoe je de kosten van een stukadoor zo laag mogelijk kan houden.
- Grote klus: kijk om je heen en beslis of er misschien nog meer is wat de stukadoor meteen op kan pakken. Hoe groter de klus hoe goedkoper de gemiddelde prijs.
- Kies een regionale stukadoor: daarmee bespaar je op de voorrijkosten, maar weet je meteen ook zeker dat je iemand in huis haalt met professionele kennis van de regio.
- Plafond: het plafond is duurder om te stucen dan de muren omdat ze moeilijker te bereiken zijn. Als je plafonds er nog goed uitzien, laat ze dan met rust.
- Doe een gedeelte zelf: overleg met je stukadoor wat je zelf kan doen. Denk hierbij aan voorbereidend werk of opruimen naderhand.
- Lager BTW percentage: er wordt een BTW van 6 procent gehandhaafd in plaats van 21 procent op de totaalrekening van stukadoorswerken.
Laat ons je helpen
Wij kunnen je helpen met het maken van de juiste beslissing. Onze vergelijkingstool is volledig vrijblijvend, maar kan je binnen een korte tijd een aantal offertes sturen van stukadoorsbedrijven in jouw buurt. Het enige wat je door moet geven is je postcode en de specificaties van je klus. Zo kan je offertes vergelijken zonder dat je ergens verplicht toe bent en de juiste beslissing maken over jouw stucwerk.