Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het plafond is een oppervlakte van een kamer dat nog wel eens vergeten wordt, maar een plafond dat beschadigd is of scheuren en vlekken vertoond kan de uitstraling van een ruimte echt verslechteren. De kosten om het plafond te stucen zijn anders dan die van de muren, omdat het voor de stukadoor lastig is om hier bij te komen. Hier kan je lezen over de kosten van het stucen van je plafond, welke factoren de kosten beïnvloeden en hoe je hier geld op kan besparen.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Is het verstandig zelf een plafond te stucen?

Als je niet gewend bent aan boven je macht te werken is het aan te raden om voor een klus als plafond stucen een specialist in te schakelen. Stukadoors zijn gewend aan dit werk en zullen je plafond dus op een regelmatige manier kunnen afwerken. Een stukadoor kan je plafond eventueel ook verfraaien door bepaalde effecten toe te voegen. Zoals het bekende waaier effect. Om dit effect te creëren gebruiken stukadoors speciale sponzen waarmee ze over het plafond strijken in een bepaalde beweging. Zelf zal je dit effect waarschijnlijk nooit prachtig erop krijgen, laat dit dus aan de vakman over. Als je een strak plafond laat doen zou je het wel zelf kunnen afwerken met sierlijsten en ornamenten voor een klassieke look.

De kosten van het stucen van je plafond

De volgende tabel geeft de kosten voor verschillende soorten stucwerk weer voor gebruik op je plafond. Deze prijzen zijn inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten.

Soort stucwerk Gemiddelde prijzen
Plafond spackspuiten €8,50 – €10,50
Plafond behangklaar stucen €12,50 – €15
Plafond sausklaar stucen €13,50 – €22,50
Plafond sierpleister €13 – €20
Plafond schuurwerk €14,50 – €25

Spackspuiten

Als de stukadoor je plafond gaat spackspuiten, zal hij de pleister met een machine tegen het plafond spuiten. Dit is een goedkope methode met een zeer effen resultaat. Het is goedkoop omdat het snel is en er is niet veel pleister nodig. De pleister wordt in twee lagen aangebracht. De eerste laag zorgt er voor dat gaatjes en scheuren worden gedicht en de andere laag is de toplaag die een korrelstructuur laat zien. Je kan de dikte van deze korrel zelf bepalen en ook de kleur van de pleister. Soms is het een goed idee om er een kleur aan toe te voegen zodat je het later niet meer hoeft te verven.

Een glad plafond

Je kan je plafond ook glad maken door het saus- of behangklaar te stucen. De stukadoor zal het plafond volledig effen maken met het gebruik van gips. Je kan er voor kiezen om deze laag te laten voor wat hij is, of je kan er een toplaag overheen aanbrengen. Hoe dan ook, je plafond is na één van deze behandelingen klaar voor verschillende mogelijkheden.

Sierpleister op je plafond

Sierpleister brengt structuur aan op de muren. Dit kan op een minder opvallende manier, zoals met spachtelputz, of op een zeer opvallende manier zoals met granol. Daar tussenin zit rustiekputz. Deze verschillende soorten sierpleister geven allen een ander patroon op je muur. Spachtelputz bevat korrels die je op verschillende diktes kan krijgen. Rustiekputz heeft een grovere korrel en wordt gekenmerkt doordat er groeven ontstaan aan het oppervlak. Granol was vooral in de jaren ’70 en ’80 erg populair en heeft een nog grovere korrel wat te vergelijken is met het patroon van boomschors.

Het voordeel van sierpleister is dat het erg lang mee gaat. Je kan het wit laten aanbrengen, maar je kan er ook een kleur doorheen doen. En als je een zeer ervaren stukadoor hebt, dan kan hij dit pleisterwerk in allerlei patronen aanbrengen. Sierpleister op je plafond zal voor een interessant uiterlijk zorgen.

Schuurwerk op het plafond

Door schuurwerk op je plafond aan te brengen, zorg je voor een subtiele afwerking van je plafond. De stukadoor brengt een lichtkorrelige pleister aan in halve slagen. Dit veroorzaakt een effect dat halve cirkels geeft en dat bij elke soort lichtinval anders is. Dit is een erg populaire manier om plafonds af te werken, omdat het net iets anders is dan een egaal plafond, maar subtieler dan bijvoorbeeld sierpleister.

Factoren die de prijs bepalen

De prijs van het stucen van je plafond wordt beïnvloed door een aantal factoren.

De ervaring van de stukadoor

Het spreekt voor zich dat een ervaren stukadoor meer geld vraagt dan een beginneling. Dit kan hij ook onderbouwen omdat hij na vele jaren werken zeer kwalitatief stucwerk kan afleveren. Het stucen van de muren is geen makkelijke klus en vooral als je wat patronen aan wilt gaan leggen, kom je toch al gauw bij een ervaren stukadoor uit.

De arbeidskosten

De arbeidskosten verschillen per stukadoor, alhoewel stukadoors in dezelfde regio vaak nagenoeg dezelfde prijzen handhaven om te kunnen concurreren. Als je op de arbeidskosten wilt besparen dan kan je het stucen zelf doen. Dit is zeker mogelijk, zo lang je het simpel houdt en een mortel kiest die waar je langzamer mee kan werken. Het probleem met het stucen van de muren is dat het gelijkmatig moet drogen en dat je dus niet veel tijd hebt om het aan te brengen.

De regio

Soms kan het verschil maken of je in de Randstad woont of in de provincie. In de Randstad betaal je al gauw meer.

Het soort werk

Uiteraard is het soort werk ook prijsbepalend. Het kost veel minder om je plafond te spackspuiten dan een ingewikkelde structuur aan te laten brengen met granol sierpleister. Hier speelt ook weer de ervaring van de stukadoor een rol. Als je met een budget te maken hebt, kan je de goedkoopste optie kiezen.

Manieren om geld te besparen op je plafondstucwerk

Door slim naar je klus te kijken, kan je bepaalde keuzes maken die je uiteindelijk geld kunnen besparen op de totaalprijs of op de prijs per vierkante meter.

  • Grotere klus: je laat je plafond stucen, maar zijn je muren ook nodig? Zo ja, dan kan je de stukadoor een grotere klus aanleveren waardoor hij in prijs naar beneden kan gaan. Er zijn een aantal werkzaamheden die de stukadoor kan doen, dus kijk goed rond en laat alles tegelijk aanpakken.
  • Ervaring: heeft jouw klus een ervaren stukadoor nodig of kan een beginnende stukadoor dit ook doen?
  • Locatie: als je een stukadoor uit jouw omgeving kiest, bespaar je op de voorrijkosten. Dit is een vergoeding voor de benzine die de stukadoor moet gebruiken om bij jou te komen.
  • De techniek: het klinkt heel eenvoudig, maar als je een beperkt budget hebt, laat je plafond dan spackspuiten. Hiermee krijg je alsnog een structuur, maar betaal je een stuk minder.

Nog meer besparen met onze vergelijkingstool

Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op de totaalkosten van jouw klus. Je geeft je postcode en specificaties wat betreft je klus aan ons door en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd ontvang je een aantal offertes van stukadoors bij jou in de buurt. Deze kan je rustig met elkaar vergelijken en gebruiken om een beslissing te maken wat betreft jouw klus. Met onze offerte service kom je snel in contact met deze vakmannen. Bespaar ook op de kosten voor stucwerk door te kiezen voor de beste deal.

Bekijk ook:

> Kosten stukadoor
> Kosten stukadoor badkamer
> Kosten stukadoor materiaal
> Kosten stukadoor muren
> Kosten stukadoor toilet
> Kosten stukadoor woonkamer
> Kosten per m2
> Kosten per uur
> Advies

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,