Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door de huidige stuclaag te verwijderen en deze te vervangen zullen uw muren er weer strak en verzorgd uitzien en dat kan in uw interieur een groot verschil maken. Ook bij nieuwbouw-, renovatie- en verbouwingsprojecten heeft u een stukadoor nodig om uw muren af te werken. Bent u van plan om uw muren te laten stucen, dan kunt u de onderstaande veelgemaakte fouten doornemen, zodat u deze in ieder geval niet meer zal maken.

De specie niet goed laten drogen

Of u nu een nieuwbouwwoning heeft, u heeft uw woning laten verbouwen of u heeft beschadigde muren laten renoveren, het is van groot belang dat u het stucwerk voldoende tijd geeft om te drogen. Waarschijnlijk staat u vanaf het moment dat de stukadoor uw woning verlaat te popelen om te beginnen met behangen of schilderen, maar dit is geen goed idee. Een net gestucte muur bevat nog erg veel vocht en dat moet kunnen verdampen. Gaat u te snel aan het werk, dan zal het behang van de muur losraken en zal de verf blaasjes en andere oneffenheden gaan vertonen. De stukadoor kan u exact vertellen wanneer u het groene licht krijgt om met de afwerking te beginnen. U kunt er rekening mee houden dat u voor elke millimeter pleister een dag droogtijd nodig heeft. U kunt het drogen helpen door de ruimte goed te ventileren of, in het geval van nieuwbouw, een bouwdroger te huren.

Een zwartwerker inhuren

Het gebruiken van een zwartwerker wordt altijd afgeraden, ook in het geval u stucwerk wilt laten aanbrengen. Zwartwerkers bieden hun diensten vaak voor bijzonder lage prijzen aan, maar daar staat tegenover dat u geen enkele zekerheid heeft over de kwaliteit van het werk dat zal worden afgeleverd. En als dit tegenvalt, dan is er geen garantieregeling waarvan u gebruik kunt maken. Het is beter om op andere manieren te proberen te besparen op uw stukadoor en hier vindt u alvast enkele tips voor inspiratie.

  • Spackspuitwerk: laat u uw muren spackspuiten, dan kunt u voor €5 tot €10 per vierkante meter al klaar zijn. Vaak is het wel zo dat u dan een groter oppervlak moet kunnen aanbieden, omdat dit een machinale methode is.
  • Een kleur laten toevoegen: u bespaart op kosten voor schilder- of behangwerk als u alvast een kleur door het pleister laat mengen. Uw muren worden dan volledig afgewerkt opgeleverd en dat voor slechts €1 per vierkante meter extra.
  • Lager btw-tarief: over de kosten voor de werkzaamheden van een stukadoor betaalt u maar 9 procent btw. Dat is dus automatisch al een korting van 12 procent die wordt verrekend op uw eindfactuur.

Geen kleur laten toevoegen

Een manier om bovenstaande veelgemaakte fout te vermijden is door een kleur door het pleister te laten mengen. Dit kost u gemiddeld €1 per vierkante meter extra, maar het geeft u de mogelijkheid de muren volledig afgewerkt opgeleverd te krijgen. U kunt een kleur laten mengen door de meeste soorten stucwerk, zoals spackspuitwerk, sierpleister, schuurwerk en specialistische stucwerken. Het grote voordeel hiervan is ook dat als u per ongeluk tegen de muur aan stoot en er een beschadiging ontstaat, dat deze veel minder goed zichtbaar is. De kleur zit immers door de gehele laag gemengd en bestaat niet alleen uit een laagje er bovenop. Daarnaast bespaart u zo geld en moeite en hoeft u geen schilder of behanger meer in te huren om de muren af te werken.

Spackspuitwerk uitsluiten

De goedkoopste vorm van stucwerk is spackspuitwerk en dit wordt in nieuwbouw veel toegepast. Vaak heeft u hier namelijk een groot te bewerken oppervlak voor nodig. Het pleister wordt dan machinaal en onder hogedruk tegen de muur aan gespoten, waardoor de werkzaamheden snel kunnen worden afgerond. Hierdoor is het ook goedkoper en is er altijd een structuur te zien in de muren, wat de muren een interessant uiterlijk geeft. U kunt zelf kiezen hoe grof u wilt dat deze structuur wordt, omdat de stukadoor een korrel door het pleister mengt met een afmeting die u aangeeft. Een ander voordeel van spackspuitwerk is dat het een bijzonder strak resultaat oplevert, omdat het machinaal gedaan wordt.

Zelf proberen te stucen

Voor de werkzaamheden van een stukadoor betaalt u gemiddeld €15 tot €20 per vierkante meter. Het kan zijn dat u geld wilt besparen door het stucwerk zelf te doen. Als u handig bent en u heeft dit al vaker gedaan, dan is dat zeker een mogelijkheid, maar als u nog nooit zelf gestukt heeft, zal u merken dat dit lastiger is dan het lijkt. Er zijn een aantal redenen waarom het niet verstandig is om zelf te stucen.

  • Specialistisch: het aanbrengen van stucwerk op uw muren is bijzonder specialistisch. Als u een strak resultaat wilt bereiken zal u precies te werk moeten gaan. Tegelijkertijd werkt u tegen de klok, want het pleister moet de kans krijgen gelijkmatig te drogen. Stukadoors kunnen het snel en egaal aanbrengen en kennen technieken om een bepaald patroon te creëren of een structuur te maken. Als u dit niet elke dag doet, zal u hier mogelijk problemen tegenkomen.
  • Garantie: zelfs de beste stukadoors maken nog wel eens foutjes en daarom hebben deze altijd een garantieregeling waar u op terug kunt vallen als er toch iets misgegaan is. Gaat u zelf aan de slag, dan heeft u deze garantie niet en zal u de reparatie van uw fouten zelf moeten bekostigen.
  • Zwaar: als laatste is stucwerk ook bijzonder zwaar. U zal regelmatig een bepaalde beweging moeten maken en deze maakt u niet dagelijks. Uw armen zullen moe worden en u krijgt spierpijn. Maar hier mag u geen gehoor aan geven, want het werk moet binnen een bepaalde tijd afgerond zijn voor een gelijkmatige droging. De arbeidsintensiviteit van stucwerk moet daarom niet worden onderschat.

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool vindt u de beste en goedkoopste stukadoor uit uw eigen omgeving. Zo ontvangt u meerdere offertes voor uw stucwerk en bespaart u geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *