Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tadelakt is traditioneel stucwerk dat van origine uit Marokko komt. Het geeft een warme en unieke uitstraling aan je muren en is sterk en waterafstotend. Daarom is het perfect voor gebruik in ruimtes zoals keukens en badkamers. Hier kan je lezen over de kosten van tadelakt, eventuele alternatieven en hoe je geld kan besparen op de totaalfactuur.

*Tip:

→ Wat kost tadelakt voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De kosten van tadelakt

Hier geven we de minimumprijs voor het aanbrengen van tadelakt. Het moet zeker door een ervaren stukadoor gedaan worden die kennis heeft van het product. De prijs is inclusief BTW, arbeidsloon en materiaal. Als vergelijking zijn ook de kosten van Beton Ciré bijgevoegd. Dit soort stucwerk heeft veel dezelfde kenmerken, maar geeft een compleet andere uiterlijk aan je ruimte.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Tadelakt €140
Beton Ciré €100

Wat is tadelakt?

Het woord tadelakt komt van origine uit het Berbers en betekent “masseren” of “inwrijven”. Het wordt al duizenden jaren gebruikt en heeft zijn oorsprong in Marokko. Het is een pleistermateriaal dat natuurlijk is en op basis van kalk wordt gemaakt. In Marokko werd het veel gebruikt in badhuizen en het effect wordt bereikt door het polijsten met edelstenen. Dit moet dus door een ervaren stukadoor gedaan worden met kennis van het materiaal, en het kan lastig zijn iemand te vinden die hier veel ervaring in heeft. Tadelakt is waterafstotend, maar ademend.

De kalk

Tadelakt is een hydraulische kalk wat gevonden wordt in Noord-Afrika in de regio Marrakesh. Deze kalk bevat natuurlijke mineralen en klei en wordt vervolgens verbrand waardoor er een bindmiddel ontstaat wat de basis vormt voor de pleister. Deze pleister wordt op de muur aangebracht en wordt vervolgens gepolijst met edelstenen waardoor het unieke effect ontstaat.

Beton Ciré, een modern alternatief

Voor een goedkopere optie kan je ook Beton Ciré overwegen. Dit is een moderne pleister met de oorsprong in Frankrijk. Het uiterlijk wat Beton Ciré aan je muren geeft is modern en industrieel en dus compleet anders dan Tadelakt, maar het heeft wel veel dezelfde eigenschappen. Zo is het ook waterafstotend en erg sterk. Als je op zoek bent naar een naadloze muurbedekking voor je badkamer, wat dus automatisch veel hygiënischer is, kan Beton Ciré ook een optie zijn.

Microcement en microbeton, een milieubewust alternatief

Een ander alternatief voor natte ruimtes zijn microcement en microbeton. Deze twee pleisters zijn milieubewuster, maar ook waterdicht en krasbestendig. Ze worden vooral gebruikt op muren en vloeren, maar zijn op elk oppervlak aan te brengen. Microcement en microbeton vind je vanaf €135 per vierkante meter.

Factoren die de kosten van tadelakt beïnvloeden

Tadelakt is dus een erg specialistische pleister en heeft een ervaren stukadoor nodig om het aan te brengen. Deze stukadoors zijn moeilijk te vinden, omdat dit stucwerk niet veel voorkomt. Er zijn een aantal factoren die de prijs bepalen en waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar een stukadoor.

De afwerking

Tadelakt wordt traditioneel met een edelsteen gepolijst. Dat is een grote factor die de prijs bepaalt en dit geeft het een uniek uiterlijk en glanslaag die anders niet te krijgen is. Het is mogelijk om de afwerking te laten doen met polyurethaan. Dit kan wel €100 schelen op de prijs per vierkante meter. Als je dus een aanbieding ziet die aanzienlijk goedkoper is, kan het zijn dat deze niet op de traditionele manier afgewerkt wordt. Het eindresultaat is erg anders en niet vergelijkbaar met het edelsteen effect.

Het oppervlak

Als het oppervlak moeilijk te bereiken is, kan de prijs per vierkante meter verdubbelen. Ook plafonds zijn duurder. Hoe lastiger het oppervlak, hoe duurder de prijs. Dit is met alle pleistermethodes het geval, maar omdat die met een veel lager bedrag per vierkante meter beginnen is het verschil minder opvallend.

Hoe kan je geld besparen op je tadelakt stucwerk?

Er zijn een paar manieren waarop je geld kan besparen op je tadelakt stucwerk.

  • BTW is lager: op alle stucwerken is een lagere BTW van kracht. Je betaalt 6 procent in plaats van 21 procent, zo lang je huis niet jonger is dan 2 jaar. Dit kan dus 15 procent schelen, dat is veel geld. Deze lagere BTW wordt door de stukadoor op de rekening verrekend.
  • Help mee: je kan met je stukadoor bespreken of er misschien niet werkzaamheden zijn die jij kan oppakken. Denk hierbij aan voorbereidende werkzaamheden zoals het opruimen en klaarmaken van de ruimte. Of biedt aan op te ruimen achteraf. Vraag wel meteen erbij of dit geen invloed heeft op de garantie.
  • Vergeet moeilijke oppervlaktes: door alleen makkelijk te bereiken oppervlaktes te laten bewerken, kan je flink op de prijs besparen. Je kan ook kiezen een gedeelte met tadelakt te behandelen en het andere gedeelte met een goedkopere stucmethode.
  • Grote klussen zijn relatief goedkoper: kijk of er nog andere werkzaamheden zijn in je huis die je door de stukadoor wil laten doen. Hoe groter de opdracht, hoe voordeliger de prijs.

Bespaar tot 40 procent op je tadelakt

Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op je totaalkosten. Wij kunnen je op weg helpen door je een aantal offertes aan te leveren van stukadoors uit jouw regio. Deze kan je dan vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. We hebben wel je postcode nodig en de specificaties van de klus zodat we zo doelgericht mogelijk kunnen zoeken. De vergelijkingstool is gratis en vrijblijvend dus je bent nergens toe verplicht. Het is een makkelijke manier om er achter te komen wat er in jouw regio wordt aangeboden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,