Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een stukadoorsbedrijf kan alles voor je doen wat betreft de voorbereiding en afwerking van je muren en plafonds. Als je werk hebt voor een stukadoor, dan vraag je je vast af hoeveel je daar voor moet betalen. Hier worden de kosten besproken van de verschillende werken die een stukadoor voor je kan doen, wordt gekeken naar de factoren die de prijs bepalen en daarna kan je lezen over hoe de kosten van een stukadoor zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Wat kost een stukadoorsbedrijf? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Kosten stucwerken

De volgende tabel geeft de kosten weer van de meest gangbare stucwerken in Nederland. De kosten zijn een gemiddelde en zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Stackspuitwerk

Als je je muren of plafond laat spackspuiten, dan wordt de pleister machinaal on onder hoge druk tegen het oppervlak gespoten. Dit zorgt er voor dat de klus erg snel gedaan kan worden en met weinig materiaal. Daarom is spackspuitwerk de goedkoopste manier om je muren en plafond te behandelen. Je kan ook spackspuiten in kleur, dus dan hoef je niet meer te verven naderhand. Spackspuiten laat echter geen gladde pleisterlaag achter, door de manier waarop het wordt aangebracht, is er altijd een structuur die op de muur achterblijft. Dit kan een interessant effect geven en je kan deze structuur beïnvloeden door een grotere of kleinere korrel te kiezen. Spackspuiten wordt meestal in twee lagen gedaan. Eerst wordt er een meslaag aangebracht die alle gaten, deukjes en andere oneffenheden dicht en een egaal oppervlak creëert. Daar bovenop wordt de afkorrellaag aangebracht. Stackspuitwerk wordt daarom zeer gelijkmatig aangebracht en geeft een net en strak uiterlijk aan je ruimte.

Behang- en sausklaar stucen

Als de stukadoor behang- of sausklaar stuct, dan zorgt hij er voor dat de muur klaar is om behangen of beschilderd te worden. Sausklaar stucen is iets duurder omdat dat net iets preciezer moet gebeuren en in tegenstelling tot spuitspackwerk zorgt dit dus voor een zeer glad oppervlak. Je kan je plafond dus ook sausklaar laten stucen en dat verder zo laten. Met saus- en behangklaar stucen zorg je dat je muren perfect zijn voorbereid op de volgende laag.

Sierpleister

Sierpleister is een dikke pleister die op de muren of het plafond wordt aangebracht. Deze pleister heeft een korrel wat er voor zorgt dat je een bepaalde structuur op je muur kan aanbrengen. Er zijn drie gangbare soorten sierpleister die allen een ander effect laten zien.

Spachtelputz is de meest gebruikte soort sierpleister op het moment. De structuur op de muur wordt veroorzaakt door steenkorrels die in de pleister verwerkt zin. Je kan zelf aangeven hoe groot je de korrel wilt hebben. Rustiekputz heeft een grovere korrel en het wordt gekenmerkt door groeven die in het oppervlak ontstaan. Als laatste is er granol. Dit werd veel gebruikt in de jaren ’70 en ’80 en heeft de grofste korrel. Hierdoor kan een ervaren stukadoor het in bepaalde patronen ‘vegen’ als het wordt aangebracht. De structuur van granol wordt vaak vergeleken met dat van boomschors.

Raapwerk

Als de stukadoor raapwerk moet doen, dan zijn je muren waarschijnlijk in een slechte staat. Raapwerk wordt gedaan door een laag gips aan te brengen over een muur die veel deuken, gaten of scheuren heeft. Hiermee worden deze gedicht en voorbereid op de werkzaamheden die hier boven zijn omschreven. Ook kan de stukadoor de muur weer loodrecht maken door op sommige plekken een dikkere laag aan te brengen dan ergens anders.

Factoren die de kosten van de stukadoor beïnvloeden

De kosten die worden genoemd in bovenstaande tabel worden beïnvloed door een aantal factoren. Deze bedragen zijn een gemiddelde en kunnen anders worden naar aanleiding van de ervaring van de stukadoor, de regio waar hij gevestigd is en het soort werk dat hij doet.

De ervaring van de stukadoor

Het is niet meer dan logisch dat je meer betaalt voor een stukadoor die zeer ervaren is. Je krijgt hier immers vakmanschap voor terug. De prijzen voor sierpleister bijvoorbeeld zijn ook hoger omdat hier ervaring voor nodig is.

De regio waar de stukadoor gevestigd is

Je betaalt in sommige provincies meer voor een stukadoor dan in een andere. Het grootste verschil is tussen de Randstad en de rest van Nederland. Stukadoors bieden namelijk vaak een soortgelijke prijs aan als de concurrent. Een stukadoor uit Friesland zal niet meer gaan vragen dan de rest omdat hij dan geen klanten krijgt. Daarom kunnen de prijzen daar lager blijven.

Het soort werk

De prijzen per vierkante meter worden samengesteld door de hoeveelheid materiaal en tijd er nodig is. Een snelle en makkelijke klus zoals spackspuiten is dus goedkoper dan een arbeidsintensievere klus zoals sierpleisteren.

Hoe kan je geld besparen op je stukadoorskosten?

Er zijn een aantal manieren waarop je de rekening van de stukadoor zo laag mogelijk kan houden. Deze rekeningen kunnen snel oplopen en de volgende tips kunnen je helpen je financiën onder controle te houden.

  • Ervaring: vraag je af of je voor jouw klus een ervaren stukadoor nodig hebt, of dat het door een beginneling gedaan kan worden. Voor spackspuitwerk heb je geen vakmanschap nodig, maar voor het aanbrengen van granol wel.
  • Doe het gedeeltelijk zelf: tenzij je veel ervaring hebt, kan je het stucen zelf beter niet proberen, maar je kan wel andere dingen zelf doen, zoals het voorbereiden van de ruimte en afdekken van meubilair als dat nodig is. Of het opruimen achteraf.
  • Verlaagde BTW: op stukadoorswerken in een huis die ouder is dan 2 jaar, is een BTW van 6 procent van kracht in plaats van 21 procent. Dat scheelt toch 15 procent op de totale rekening.
  • Overweeg spackspuitwerk: dit is de goedkoopste manier om je muren te stucen en je krijgt er nog een mooi effect mee ook. Misschien had je liever sierpleister in gedachten, maar als je met een strak budget werkt is spackspuitwerk een goed alternatief.

Maak gebruik van onze vergelijkingstool en bespaar nog meer

Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op de totaalrekening van de stukadoor. De beste manier om dit te doen is door offertes te vergelijken en wij kunnen je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes voor jouw klus. Door je postcode en specificaties door te geven van de klus kunnen we doelgericht zoeken naar stukadoors in jouw regio. Zo kan je snel de opties vergelijken en beginnen met het plannen van je klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door