Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten stucwerkAls je de hulp nodig hebt van een stukadoor kan dat zijn om een aantal verschillende werkzaamheden. Al deze werkzaamheden hebben te maken met het voorbereiden, vereffenen en klaar maken van muren met pleister. Hier kan je lezen over de kosten van verschillende stucwerken, wat deze werken precies inhouden en hoe je geld kan besparen op de kosten van een stukadoor.

*Tip:

→ Wat kost stucwerk voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Kosten stucwerk

De volgende tabel geeft een overzicht van de kosten voor de werkzaamheden die een stukadoor voor je kan doen. De prijzen zijn een gemiddelde, het kan dus zijn dat je ergens goedkoper of duurder uit bent, maar je kan ze gebruiken als leidraad in je berekening. Alles is inclusief arbeidskosten, materialen en BTW.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is een manier van pleister aanbrengen op je muren. Het wordt met een spuitmachine op hoge druk op je muren gespoten waardoor het een zeer effen verdeling zal hebben en je muren er strak en schoon uit zullen zien. Je kan in het wit laten spackspuiten, maar je kan ook een kleur aanbrengen waardoor je de muren niet meer hoeft te verven. De pleister heeft een korrel dus het geeft een bepaalde structuur op je muur. Compleet effen spackspuiten is niet mogelijk. Je kan zelf kiezen hoe grof je de korrel wilt hebben zodat je de uitstraling van de muur zelf in handen hebt.

Twee lagen

Spackspuitwerk wordt meestal gedaan in twee lagen, een meslaag die wordt gebruikt om de muur egaal te maken. Oneffenheden en gaatjes worden hiermee weggewerkt en je muur wordt klaargemaakt voor de toplaag. Deze toplaag wordt afkorrellaag genoemd en dit is de uiteindelijke laag pleister die je muur zal versieren.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je je muren wilt laten spackspuiten heb je een goedkope manier gevonden om je muren op te frissen en af te maken. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je vloeren, ramen, deuren, meubels en andere objecten in de kamer goed afgedekt zijn. Omdat er gespoten wordt, kan er verfdamp ontstaan die neer zal komen buiten de muur. Ook kan het soms spetteren. De stukadoor kan dit voor je doen, maar je kan hier ook zelf zorg voor dragen.

Behangklaar stucen

De naam zegt het al, deze manier van stucwerk bereidt je muren voor op behang. Je muren zullen daarna niet geverfd kunnen worden, dus je moet zeker weten dat behang is wat je wilt. Er is een minder effen afwerking nodig dan bij het sausklaar stucen en daarom is dit ook iets goedkoper. Hoe dan ook, na deze bewerking zullen je muren makkelijk behangen kunnen worden.

Sausklaar stucen

Ook hier worden je muren voorbereid, alleen voor schilderwerk. Dit dient preciezer gedaan te worden omdat je anders de oneffenheden blijft zien. Daarom is dit iets duurder dan behangklaar stucen. Met deze laag op je muur kan je ze makkelijk laten verven met een strak resultaat, zonder dat er gaten of deuken in zitten.

Sierpleister aanbrengen

Sierpleister is een afwerking van je muur met pleister met een bepaalde korrel er in. Dit is zeer specialistisch werk en kan eigenlijk alleen door een specialist gedaan worden. Er zijn drie gangbare types sierpleister, namelijk spachtelputz, rustiekputz en granol. Spachtelputz heeft de minst grove korrel en granol de grofste.

Spachtelputz is de meest gebruikte sierpleister in Nederland en wordt gemaakt met marmerkorrels. Rustiekputz heeft grovere korrels en laat ook groeven zien na het aanbrengen. Granol was vooral in trek in de jaren ’70 en ’80, maar wordt nog steeds wel gebruikt. Het heeft extreem grove korrels die door een specialist in een speciaal patroon kunnen worden aangebracht.

Alle soorten sierpleister kunnen zowel binnen als buiten worden aangebracht, zijn te krijgen in wit zowel als kleur en zijn erg stevig. Als er toch een beschadiging is, zal je die nauwelijks zien omdat de pleister overal dezelfde kleur heeft. Je kan het makkelijk schoonmaken met een borstel en een beetje water zonder dat je schade aan de kleur of de muur aanbrengt.

Raapwerk

Raapwerk is een manier om je muren voor te bereiden voor alle bovengenoemde werkzaamheden. Als de muren erg veel gaten en beschadigingen hebben, of ze staan niet loodrecht, dan kan raapwerk deze oneffenheden corrigeren. Door een laag gips aan te brengen, kan de stukadoor de gaten en scheuren dichten. En door op sommige plekken een dikkere laag aan te brengen dan ergens anders, wordt de muur weer mooi loodrecht, klaar voor de volgende laag stucwerk. Raapwerk is vrij duur, maar wel onmisbaar voor een mooie afwerking van je muur.

Kosten besparen op je stucwerk

Er zijn verschillende manieren om kosten te besparen op je stucwerk, sommige hiervan kunnen alleen bij bepaalde technieken worden toegepast, maar andere zijn toe te passen op het werk van de stukadoor zelf.

  • Doe het gedeeltelijk zelf: bespreek dit van te voren met de stukadoor, maar je kan geld besparen door bijvoorbeeld voorbereidend werk zelf te doen, of door achteraf op te ruimen. Omdat de stukadoor daardoor minder tijd nodig heeft kan hij een lagere prijs in rekening brengen.
  • Plafond: als je behangklaar of sausklaar laat stucen, dan kan je je afvragen of het plafond moet meegenomen of niet. Om de kamer een afgewerkt gevoel te geven moet het plafond er wel netjes uit zien, maar het is aan jou om te beslissen of stucwerk hier ook nodig is, of dat je dit met een laagje verf ook kan bewerkstelligen.
  • Kies een lokale stukadoor: iemand van jouw regio is bekend met de locaties en prijzen van leveranciers en heeft de nodige connecties. Ook bespaar je hiermee op de voorrijkosten.
  • BTW: controleer de eindfactuur goed, want op alle stucwerken in huizen ouder dan 2 jaar is een lagere BTW van kracht. Je betaalt maar 6 procent in plaats van 21 procent, dat scheelt toch weer 15 procent.
  • Wit of kleur: vaak is het duurder als je kleur toevoegt. In het geval van spackspuitwerk scheelt dit €2 per vierkante meter. Witte muren kunnen erg mooi afsteken tegen donkere vloer, dus het kan de moeite zijn dit te overwegen.

Bespaar op je stucwerk met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totaalkosten van de stukadoor. Je geeft ons een omschrijving van je project en je locatie en we kunnen binnen een korte tijd een aantal offertes aanleveren van stukadoors in jouw regio. Deze kan je vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en zo tot een beslissing komen over de juiste stukadoor voor jouw klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,