Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een goedkope maar zeer nette manier zoekt om je muren een nieuwe kleur te geven, dan kan overwegen om ze te spackspuiten. De reden waarom dit goedkoper is, is omdat het sneller aangebracht kan worden en dus minder arbeidsintensief is. Het resultaat is een effen en strak geverfde muur. Hier kan je eerst lezen over de kosten van spackspuitwerk, daarna zullen de factoren besproken worden die de prijs beïnvloeden en daarna kan je lezen hoe je de prijs zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Wat kost spackspuitwerk voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Wat is spackspuiten?

Spackspuiten is het aanbrengen van een pleisterlaag op de muur of het plafond. Dit gebeurt machinaal en onder hoge druk. Stukadoors hebben daar een speciale spuitmachine voor en ze brengen de pleister vaak in twee lagen aan, namelijk de meslaag en de afkorrellaag. De meslaag dient er voor om de muur of het plafond helemaal effen te maken. De afkorrellaag is de toplaag en die vormt de afwerking van de muur.

De kosten van spackspuiten

Wat je zal zien is dat spackspuiten erg voordelig is. Dit komt doordat de stukadoor het werk heel snel en efficiënt kan doen. En omdat de pleister machinaal wordt aangebracht en dus erg effen is, wordt er over het algemeen ook minder pleister gebruikt. De prijs voor spackspuitwerk wordt vaak per vierkante meter berekend en hier zie je die kosten samengevat in een tabel. De kosten zijn inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW.

Soort spackspuitwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50

 

Zonder het gebruik van kwasten wordt dit in enkele momenten aangebracht, zowel in het wit als in kleur. En aangezien de prijzen niet hoog zijn, is dit een soort van verbouwing die goed te betalen is. De factoren die de prijs bepalen zijn de kleur, de afwerking, de arbeidskosten, het maskeren en demaskeren en het handhaven van een starttarief.

De kleur van de pleister

De kleurtoeslag is meestal ongeveer €2 per vierkante meter als je in kleur wilt spackspuiten. Alles wit spuiten is het goedkoopste, maar veel mensen willen toch graag een kleurtje op de muur. Ook kleurpleister is erg goed machinaal te doen. De afwerking is heel effen en beschadigingen vallen niet op.

De afwerking

Omdat pleister met een spuitmachine op de muur wordt gespoten, zal je altijd een korrelstructuur zien. Deze korrelstructuur kan je echter zo grof maken als je dat zelf wilt. De korrel in de pleister kan worden aangepast. Voor een basis afwerking kies je een fijne korrel en wit, maar als je een statement wilt maken kan je een opvallende kleur kiezen met een grotere kleur.

Zelf doen?

Je kan het spackspuiten eventueel zelf doen, maar dan heb je wel een aantal materialen nodig. Neem bijvoorbeeld de spuitmachine zelf, een pistool, slangen en een compressor. Het is de vraag of dit goedkoper uitvalt dan de kosten voor een stukadoor om het te doen.

Het maskeren en demaskeren

Spackspuitwerk brengt wel een boel verstuiving met zich mee wat je meubilair en vloer vies kan maken. Daardoor moet alles worden gemaskerd voordat de werkzaamheden beginnen. Dit kan je zelf doen, maar ook door de stukadoor laten doen. Demaskeren is het opruimen na de werkzaamheden en het afval verwijderen. Dit kan door de stukadoor gedaan worden, maar je kan dit ook zelf doen.

Starttarief

Omdat de kosten van spackspuitwerk zo laag zijn, wordt er vaak gebruik gemaakt van een starttarief. Dit wordt toegepast als het oppervlakte kleiner is dan 30 vierkante meter, alles daaronder is dezelfde prijs. Vanaf die afmeting wordt het tarief per vierkante meter genomen.

Hoe zal de stukadoor te werk gaan?

De voorbereiding van het stackspuitwerk bestaan uit het voorbereiden van de ondergrond en het maskeren van de ruimte. De ondergrond moet worden voorbereid omdat er oneffenheden op de muur zitten die eerst moeten worden weggewerkt. Kleine oneffenheden kunnen met de meslaag verwijderd worden, maar als de beschadigingen te groot zijn, dan moet de stukadoor de ondergrond glad maken met dunne laag gips. Ook vlekken en nicotineaanslag moet behandeld worden zodat dat later niet te zien is. Het maskeren moet gedaan worden omdat er nogal eens spetters kunnen ontstaan en die wil je niet op je vloer of je meubilair.

Na het maskeren zal hij overgaan tot het werk. Dit zou niet al te lang moeten duren en kan vaak binnen een dag afzijn. Als dit gedaan is, gaat hij over tot het demaskeren. Dat is het opruimen van de rommel, het verwijderen van de beschermende lagen en het netjes achterlaten van de ruimte.

Hoe kan je kosten besparen op je stackspuitwerk?

Stackspuiten is al erg goedkoop, daarom is het moeilijk om nog meer geld uit te besparen op deze werkzaamheden. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om de prijs laag te houden.

  • Doe het (gedeeltelijk) zelf: door alles of een gedeelte zelf te doen kan je arbeidskosten besparen. Waarschijnlijk is alles zelf doen geen echte bezuiniging omdat je nogal wat apparatuur nodig hebt hiervoor, maar je kan wel een gedeelte zelf doen. Het opruimen en afplakken van de ruimte bijvoorbeeld, en het opruimen achteraf. Maak dit vanaf het begin bij je stukadoor bespreekbaar zodat hij hier rekening mee kan houden en niet voor verassingen komt te staan.
  • Kies voor wit: witte muren zijn goedkoper. Dit hoeft ook zeker niet saai te zijn, witte muren steken vaak mooi af van een donkere vloerbekleding en geven het huis een schoon en fris uiterlijk.
  • Kies een stukadoor uit de buurt: hiermee bespaar je op de zogenaamde voorrijkosten die veel bedrijven tegenwoordig rekenen als bijdrage voor de benzine die ze gebruiken.
  • Lager BTW tarief: op spackspuitwerk is een lager BTW tarief van 6 procent van kracht in plaats van de gangbare 21 procent. 

Bespaar nog meer met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door je postcode en vereisten in onze vergelijkingstool in te geven, kunnen wij je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van stukadoren in jouw buurt. Je kan zo tot wel 40 procent besparen op de totaalprijs. Deze offertes krijg je in je inbox en kan je met elkaar vergelijken op een moment dat het jou uitkomt. Zo kom je altijd tot de juiste beslissing wat betreft jouw spackspuitwerk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,