Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Sierpleister is een laatste afwerking die een stukadoor op je muur kan aanbrengen. Je kan dit laten doen in het wit, of met een kleur, zodat je niet meer hoeft te verven. Als er dan een beschadiging komt, zal dit niet te zien zijn, omdat de kleur door de gehele stuclaag gemengd is. Hier vind je de kosten van sierpleister, de verschillende methodes, eventueel ander werk dat een stukadoor voor je kan doen en manieren om geld te besparen op het laten plaatsen van je sierpleister.

*Tip:

→ Wat kost een sierpleister voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Kosten sierpleister

Er zijn drie verschillende gangbare soorten sierpleister. Deze soorten zijn spachtelputz, rutsiekputz en granol stucwerk. Allen geven ze een andere afwerking aan het pleisterwerk en de prijs per soort is hetzelfde. De volgende tabel geeft de kosten weer van sierpleister, inclusief arbeid, BTW en materialen.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Sierpleister €10 – €20

Spachtelputz

Spachtelputz is de meest gebruikte soort sierpleister in Nederland. Het bestaat uit pleister dat gemengd is met marmerkorrels. Deze marmerkorrels kunnen verschillende diktes hebben dus elke soort spachtelputz heeft een andere structuur. Het woord spachtelputz is Duits en bestaat uit spachtel (spatel) en putz (pleister). Deze pleister moet met een spatel worden aangebracht, wat een zeer precies werkje is. Ook kan de laag niet dunner dan 1 millimeter aangebracht worden en niet dikker dan 4. Om deze redenen is het aanbrengen van spachtelputz vaak werk voor een specialist en is het erg lastig om het zelf goed te doen.

De kenmerken van spachtelputz

Spachtelputz is niet voor niks de meest gebruikte sierpleister in Nederland. Het is stevig en kan tegen een stootje. En omdat de kleur er doorheen zit, zie je het niet als er een toch een beschadiging gebeurt. Je kan spachtelputz gebruiken voor zowel buiten als binnen en je kan het makkelijk schoonmaken met een borstel en wat water.

Rustiekputz

Rustiekputz heeft een grovere korrel dan spachtelputz en kan zowel op de binnen- als buitenmuur gebruikt worden omdat het een pleister op kunststofbasis is. Je kan rustiekputz herkennen aan groeven die in de structuur ontstaan. Het wordt met een spaan aangebracht en is precisiewerk wat het beste door een specialist kan worden uitgevoerd. Je kan het in het wit, of gemengd met een bepaalde kleur laten aanbrengen.

De kenmerken van rustiekputz

Rustiekputz is erg sterk en zal niet gauw beschadigen. Gebeurt dit wel, dan zie je hier niet veel van, omdat de kleur van de pleister overal hetzelfde is. Je kan het makkelijk schoonmaken met een borstel en een beetje water.

Granol

Granol is weer grover dan rustiekputz en dus ook spachtelputz. Het wordt aangebracht met een spaan waardoor je bepaalde patronen kan maken. Door de pleister op een bepaalde manier aan te brengen, kan je een regelmaat aanbrengen in de korrels. Dit is echter specialistenwerk en erg moeilijk zelf te doen als je geen ervaring hebt.

De kenmerken van granol

Granol was vooral in de jaren ’70 en ’80 populair, maar wordt nu nog steeds wel gebruikt, al is het een stuk minder. Veel stukadoors zijn er echter heel bekend mee en bedreven in het aanbrengen en kunnen allerlei patronen aanbrengen op de muur. Granol kan ook in kleur worden aangebracht en is makkelijk schoon te houden met een borstel en een sopje.

De factoren die invloed hebben op de prijs

Er zijn weinig factoren die invloed hebben op de prijs. Sierpleister is dezelfde prijs of je nu spachtelputz, rustiekputz of granol kiest. Het stucwerk zelf doen wordt eigenlijk afgeraden omdat het een erg specialistische klus is. In het geval van sierpleister is het dus moeilijk op de prijs te beïnvloeden.

Andere werkzaamheden voor stukadoors

Er zijn nog een aantal andere werkzaamheden die de stukadoor kan doen bij jou thuis. Dit kan voorbereidend werk zijn op de sierpleister, of saus- en behangklaar stucen. De volgende tabel geeft de prijzen weer per vierkante meter voor deze werkzaamheden. De prijzen zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Spackspuitwerk

Dit is het aanbrengen van een witte of gekleurde pleister door middel van een spuitmachine. Het is een snelle manier van stucen wat verven onnodig maakt. Je krijgt er een zeer effen bedekking mee en het zal je kamers er afgewerkt en strak uit doen zien. Bescherm je vloer en meubels echter wel goed, want het kan zijn dat er gemorst of gespetterd wordt.

Behang- en sausklaar stucen

Dit zijn voorbereidende werkzaamheden op de muur. Als je behangklaar stucwerk nodig hebt, wordt de muur klaargemaakt om behangen te worden. En met sausklaar stucen uiteraard om geschilderd te worden. Voor sausklaar stucen is meer precisie nodig en daarom is dat iets duurder.

Raapwerk

Raapwerk wordt gedaan als de muur erg veel oneffenheden bevat en niet loodrecht is. Door een laag gips aan te brengen over deze gaten en beschadigingen wordt de muur klaar gemaakt voor een laag pleister. Ook kan de stukadoor de muur weer loodrecht maken, door het gips op de ene plek dikker aan te brengen dan op de andere.

Kosten besparen op je sierpleister

Het is moeilijk kosten te besparen op sierpleister, omdat er weinig variatie is in prijs. Elke soort sierpleister is even duur per vierkante meter. Je kan echter wel financieel slimmer zijn, en misschien helpen de volgende tips je hiermee.

  • Meerdere klussen: geef de stukadoor meerdere klussen om te doen in huis zodat je de totaalprijs naar beneden kan onderhandelen. Stukadoors doen liever grote klussen dan kleine en zullen hier zeker voor open staan.
  • Lager BTW percentage: op alle stucwerken in huizen ouder dan 2 jaar wordt een BTW ban 6 procent gerekend en geen 21 procent. Dat scheelt 15 procent op de totaalfactuur.
  • Kies een stukadoor uit de regio: hiermee bespaar je op voorrijkosten en haal je iemand in huis die connecties heeft met leveranciers dicht bij jou en de regio op een professionele wijze goed kent.
  • Overweeg spackspuitwerk: als je echt een strak budget hebt, is het misschien niet verstandig op sierpleister aan te leggen, maar spackspuitwerk. Hier kan je kiezen voor een grovere korrel zodat je toch een bepaalde structuur aan je muur geeft, maar voor een fractie van de prijs.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je helpen nog meer geld te besparen op je stukadoorskosten. Wij hebben alleen je locatie en een omschrijving van je vereisten nodig en kunnen binnen een korte tijd een aantal offertes regelen van stukadoors in jouw omgeving. Deze kan je in je vrije tijd vergelijken op aspecten die voor jou belangrijk zijn en zo kom je tot de juiste beslissing wat betreft jouw stukadoor.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door