Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Moet je schuur opnieuw beschermd worden van de weersomstandigheden? Of wil je het uiterlijk van je schuur veranderen door de gevel ervan op te frissen? Dan kun je overwegen deze te laten stucen. Stucwerk op buitenmuren beschermt ze en lost problemen met doorslaand vocht op, is sterk en vaak ook isolerend. Door een stukadoor in te huren, en je schuur te laten stucen, kun je dus de levensduur van de muren van je schuur aanzienlijk verlengen en deze volledig renoveren. Hier vind je alle informatie over de kosten hiervoor.

De kosten

Aangezien je schuur bloot staat aan de verschillende weersomstandigheden, moeten de muren beter beschermd worden dan wanneer het stucwerk zich binnen bevindt. Om die reden zijn de kosten voor stucwerk buiten duurder; het materiaal moet van een erg goede kwaliteit zijn zodat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben. De eindprijs wordt bepaald door de methode die je toepast en het aantal vierkante meters. In de volgende tabel vind je de prijs voor een tweetal populaire buitenstuc methodes, inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Soort stucwerk buitenmuur Prijs per m2
Schuurwerk €35 – €65
Sierpleister €30 – €60

 

  • Doe het zelf: de goedkoopste optie die je hebt is om het stucwerk zelf te doen en misschien durf je dit wel eerder aan op je schuur dan op je woning. Stucen is een precies en specialistisch werkje waarbij je snelheid moet hebben in verband met de droogtijden van de specie. Je bespaart ongeveer 62 procent van de totaalprijs door het werk zelf op te pakken.
  • Sierpleister: sierpleister wordt veel gekozen voor gevels en buitenmuren, omdat het sterk, waterafstotend en makkelijk schoon te maken is. Het beschermt het gebouw perfect van de externe omstandigheden en is daarnaast ook nog eens mooi om te zien. De pleister is namelijk vermengd met een korrel, zodat er een bepaalde structuur naar voren komt.
  • Schuurwerk: schuurwerk is maar iets duurder dan sierpleister. Bij deze methode wordt de specie vermengd met zand waarna het in een draaiende beweging wordt aangebracht. Hierdoor krijg je ronde patronen die er bij elke lichtinval weer anders uit zien.

 

De prijsopbouw

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor het stucen van je schuur is opgebouwd uit materialen, arbeidskosten en soms ook voorrijkosten. De materialen moeten van goede kwaliteit zijn, maar de klus is ook arbeidsintensief. Daarom nemen de materialen 38 procent in beslag en de arbeidskosten 60. De overige 2 procent is voor de voorrijkosten. Hieruit kun je opmaken dat je het beste geld kunt besparen op de arbeidskosten, deze nemen namelijk het grootste gedeelte in van de eindprijs. Dit doe je of door de klus zelf te doen, of door grondig marktonderzoek uit te voeren onder een aantal stukadoors uit jouw omgeving. Het diagram dat volgt geeft deze prijsopbouw nogmaals weer.

 

prijsopbouw stucwerk schuur

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van de werkzaamheden kom je voor een aantal keuzes te staan die direct invloed hebben op de prijs.

  • Wel of geen isolatie: als je aan de muren van je schuur gaat werken, is dit het moment om te beslissen of je deze wilt laten isoleren of niet. Is je schuur verwarmd en gebruik je het ook als leefruimte, dan kan dit een optie zijn. Je betaalt dan €30 per vierkante meter meer.
  • Wel of geen vergunning nodig: bevindt je schuur zich aan de voorkant van je woning en gaan de werkzaamheden het uiterlijk drastisch veranderen, dan kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Dit kun je het beste navragen bij je gemeenteloket. Een vergunning kost extra geld en de bedragen verschillen per gemeente.
  • Het oppervlak: hoe groter het oppervlak, hoe hoger de eindprijs, maar hoe goedkoper de prijs per vierkante meter. Wil je bijvoorbeeld ook de gevel van je woning opnieuw laten stucen, dan kun je dit dus het beste op hetzelfde moment laten doen.

 

Interessante bespaartips

Gebruik de volgende tips om de kosten voor je stucwerk onder controle te houden.

  • Een regionale stukadoor: als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een stukadoor die binnen een straal van 30 kilometer van jouw woning is gevestigd, dan komen de voorrijkosten vaak te vervallen. Daarnaast kunnen regionale professionele kennis en contacten soms erg goed uitkomen.
  • Verlaagd btw-tarief: op alle stukadoorswerken op woningen ouder dan 2 jaar is een lager btw-tarief van kracht. Je betaalt dan maar 6 procent, in plaats van 21 procent en dit wordt op de eindfactuur al verrekend.

 

Vergelijk offertes

Zoals boven aangetoond, kun je dus het beste geld besparen op het stucen van je schuur, door grondig marktonderzoek te doen. Dat betekent dat je een aantal stukadoors zal moeten afgaan om offertes op te vragen. Je kunt hier ook onze vergelijkingstool voor gebruiken. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes en dit is gratis en vrijblijvend. Door deze met elkaar te vergelijken kun je de beste deal vinden wat betreft het stucwerk van jouw schuur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door