Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je muren aan een opfrisser toe zijn, dan kun je ze laten stucen of je kunt ze opnieuw laten schilderen. Vaak wordt voor stucen gekozen als het een nieuwbouwwoning betreft en de muren moeten nog worden afgewerkt, of wanneer de muren zijn beschadigd. Nieuwe verf wordt over muren aangebracht die kwalitatief nog goed zijn. Toch zijn er ook een aantal overlappende werkzaamheden. Denk hierbij aan het latex spuiten van je muren of aan het afwerken met een sierpleister in een bepaalde kleur zodat deze niet meer geverfd hoeft te worden. Hier lees je over de kosten voor verschillende werkzaamheden van een stukadoor en een schilder.

 

Dienst stukadoor/schilder Prijs per m2
Spackspuitwerk €5 – €10
Latex spuiten €7 – €14
Sierpleister €10 – €25
Sauswerk €10 – €15
Schilder uurloon €40 – €50
Stukadoor uurloon €20 – €60

Bron: schilderwerk prijzen

  • De goedkoopste optie: het machinaal aanbrengen van kleur of bescherming op de muur zijn de goedkoopste mogelijkheden die je hebt. Dit kan gedaan worden door zowel een schilder als een stukadoor en je hele woning kan binnen een dag klaar zijn. Deze opties zijn goedkoop, omdat de klussen niet arbeidsintensief zijn. Hoe groter het aantal vierkante meters, hoe lager de prijs per eenheid.
  • Sierpleister door een stukadoor: een stukadoor kan een sierpleister voor je aanbrengen. Dit zijn pleisters met een korrel erdoor gemengd zodat ze een structuur achterlaten op je muren. Je kunt deze pleisters ook laten mengen met een kleur, zodat schilderen naderhand niet meer nodig is.
  • Sauswerk door een schilder: je kunt een schilder inhuren om je muren te sausen. Dit is een klus die je zelf zou kunnen, maar veel mensen haken af als er grote oppervlakten gesaust moeten worden. Daarnaast kan een professionele schilder advies geven over kleuren en de verf nauwkeurig en snel aanbrengen.

 

De prijsopbouw

De meeste van de werkzaamheden (met uitzondering van de spuitwerken) van zowel schilders als stukadoors zijn arbeidsintensief en vergen veel handwerk. Daarom bestaat het grootste gedeelte van de totaalprijs voor beiden uit de arbeidskosten en dit is 65 procent. De materialen nemen 33 procent in beslag en de overige 2 procent gaat naar de voorrijkosten. Wil je geld besparen op je schilders- of stukadoorsklus, dan kun je dit dus het beste doen bij de arbeidskosten. Je kunt 67 procent besparen door zelf de klus op te pakken, maar soms kun je door offertes te vergelijken van verscheidene stukadoors en schilders, nog wel 25 procent van de totaalprijs afhalen. Deze prijsopbouw zie je terug in het volgende diagram.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je klus, kom je voor enkele keuzes te staan die de prijs zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

  • Schilder of stukadoor: huur je een schilder in voor je werkzaamheden of een stukadoor? Het laten pleisteren van je muren is vaak duurder dan het laten sausen van je muren, maar welke optie je kiest hangt van jouw situatie af. Zijn je huidige muren bijvoorbeeld in slechte staat, dan zal een likje verf hier geen verschil in maken en kan een stukadoor deze problemen beter oplossen.
  • Het aantal vierkante meters: voor beide vakgebieden geld dat je vaak een lagere prijs betaalt per vierkante meter als je een groter oppervlak kunt aanbieden. De prijs voor spuitwerk kan dan naar beneden gaan tot onder de €5 per vierkante meter. Heb je meerdere klussen liggen, dan kun je deze dus beter tegelijkertijd aanbieden om een zo laag mogelijke eindprijs te realiseren.
  • De prijs van de vakman: als laatste is er natuurlijk de prijs die de vakman zelf vraagt per vierkante meter voor de werkzaamheden. Je betaalt vaak voor ervaring en dit is voor schilders en stukadoors hetzelfde. Ook erkende vakmannen zijn duurder, omdat die bewijsbaar kwaliteit leveren. Huur je een beginner in, dan zal je hier ook minder voor betalen.

 

Interessante bespaartips

Je kunt geld besparen op je schilder- en stukadoorswerk door de volgende tips te gebruiken.

  • Btw-tarief: op zowel schilderwerken als op stukadoorswerken is een lager btw-tarief van kracht als je woning ouder is dan 2 jaar. Je betaalt dan slechts 6 procent btw in plaats van de volledige 21 procent. Dit wordt op de eindfactuur door de stukadoor zelf al verrekend.
  • Een plaatselijke vakman: heb je een grote klus die meerdere dagen in beslag zal nemen, dan kun je het beste een vakman vinden die in jouw omgeving is gevestigd. Zo kun je de voorrijkosten minimaal houden of soms zelfs helemaal vermijden.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag precies weten hoeveel geld je kunt besparen als je een stukadoor of schilder in wilt huren? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd een aantal offertes sturen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar op punten als kwaliteit, service en prijs, zodat je de beste deal kunt vinden wat betreft jouw schilder- en stukadoorswerken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,