Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Rustiekputz is een soort sierpleister die je op je muur kan laten aanbrengen voor een speciaal effect. Sierpleister is namelijk een pleister die structuur aanbrengt op je muur. Hier kan je lezen over de kosten van rustiekputz, de kenmerken, de factoren die de prijs bepalen en hoe je geld kan besparen op het aan laten brengen van jouw rustiekputz.

*Tip:

→ Wat kost rustiekputz voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De kosten van rustiekputz

Voor het aanbrengen van sierpleister kan je rekenen op een bedrag van tussen de €10 en €20 per vierkante meter. Deze prijs ligt een beetje uiteen omdat sierpleister op het plafond duurder is. Dit is immers moelijker te bereiken en arbeidsintensiever. In de volgende tabel zie je de kosten voor het aanbrengen van rustiekputz, inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

Soort stucwerk Prijs per vierkante meter
Rustiekputz op wanden aanbrengen €10 – €16
Rustiekputz op plafond aanbrengen €13 – €20

 

Wat is rustiekputz

Rustiekputz is vergelijkbaar met spachtelputz maar is iets grover. De korrel wort veroorzaakt doordat er marmerkorrels zijn verwerkt in de pleister. Rustiekputz heeft vrij grove korrels en wordt daarom gekenmerkt door groeven die in het oppervlak ontstaan. De korreldikte van rustiekputz ligt tussen de 1,5 tot 1,8 millimeter.

De voordelen van rustiekputz

Rustiekputz, net als elke andere sierpleister, is erg sterk en daarom stootvast. Je kan het schoonmaken met een beetje water en een borstel zonder dat er schade ontstaat. Ook zal er niet gauw een deuk in komen of een stuk afbreken. Gebeurt dit toch, dan zie je dit niet goed, omdat rustiekputz in verschillende kleuren kan worden aangebracht die door de hele laag gemengd zijn. Behalve voor een interessante muurstructuur binnen, kan rustiekputz ook voor buitenmuren worden gebruikt.

Andere soorten sierpleister

Naast rustiekputz heb je nog twee andere gangbare sierpleisters, namelijk spachtelputz en granol. Het verschil zit hem in de structuur die op de muur wordt aangebracht.

Spachtelputz

Spachtelputz is de sierpleister die het meest in trek is op het moment in Nederland. Het is minder grof dan rustiekputz, maar je kan zelf kiezen hoe groot je de korrel wilt hebben. Het woord spachtelputz komt uit het Duits en betekent letterlijk spatelpleister. Het wordt dan ook met een spatel op de muur of het plafond aangebracht. Elke soort sierpleister aanbrengen is een specialistische klus en moet door een ervaren stukadoor worden aangebracht voor het beste effect.

Granol

Granol was erg populair in de jaren ’70 en ’80, maar begint weer in de mode te raken. Het heeft een erg grove korrel wat een effect geeft dat ook wel eens met een boomschors vergeleken wordt. Door deze grove korrel, kan granol met verschillende technieken worden aangebracht om een bepaald effect of patroon te veroorzaken. Zoals alle sierpleisters is ook granol sterk en kan het op buiten- en binnenmuren worden aangebracht.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijzen in de tabel boven zijn gemiddelde prijzen. Deze kunnen soms duurder of goedkoper uitpakken, afhankelijk van de omstandigheden. Hier worden een paar factoren genoemd die deze fluctuatie kunnen veroorzaken.

De ervaring van de stukadoor

Wil je rustiekputz aanbrengen, dan heb je zeker een ervaren stukadoor nodig. Dit is een specialistische klus en het is van groot belang dat de pleister snel en gelijkmatig wordt aangebracht zodat het gelijktijdig kan drogen. Ook kan een vakman de rustiekputz op een bepaalde manier aanbrengen die naar jouw smaak is. Hoe ervarener de stukadoor, hoe duurder de prijs per vierkante meter.

Plafond ja of nee?

Als je het plafond ook laat sierpleisteren, ben je duurder uit. Dit is namelijk moeilijker te bereiken, helemaal omdat de stukadoor de pleister met een spatel aan moet brengen. Als je plafond in orde is, hoef je hier in principe niks aan te doen. De hele ruimte laten rustiekputzen kan wat te druk zijn.

Starttarief onder 30 m2

De meeste stukadoors handhaven een starttarief als het oppervlak kleiner is dan 30 vierkante meter. Alles daar boven wordt per vierkante meter berekend. Het starttarief is bepaald door de stukadoor en soms is het voordeliger het oppervlak uit te breiden dan het starttarief te betalen.

Kosten besparen op het aanbrengen van rustiekputz

Je kan op een aantal manieren de kosten van je rekening zo laag mogelijk houden. Vaak betekent dit even slim kijken naar je klus.

  • Doe het gedeeltelijk zelf: bespreek met je stukadoor wat je budget is en vraag hem of er taken zijn die je kan overnemen. Denk hierbij niet aan het stucwerk zelf, maar bijvoorbeeld aan voorbereidend werk zoals de meubels en de vloer afdekken. Of misschien kan je opruimen achteraf. Je moet dit wel overleggen met de stukadoor en altijd vragen of dit geen invloed heeft op de garantie.
  • Plafond: als je plafond er nog goed uitziet, hoef je deze niet mee te pakken. En als je wel iets met je plafond wilt doen, maar je hebt een strak budget, kan je er aan denken om hem met een goedkopere pleister te laten behandelen zoals spackspuiten of sausklaar stucen.
  • Een grotere klus is relatief goedkoper: loop je huis door en kijk wat er allemaal door de stukadoor gedaan kan worden. Hoe groter de klus, hoe meer korting de stukadoor zal geven. Bij grotere oppervlaktes kan hij efficiënter te werk gaan.
  • Verlaagde BTW: op alle kosten voor stucwerk in een huis dat ouder is dan 2 jaar is een lager BTW tarief van kracht. Je betaalt 6 procent in plaats van 21 procent en dit wordt als het goed is direct op de factuur van de stukadoor berekend. Controleer dit dus en maak het bespreekbaar vanaf het eerste moment.

 

Gebruik de vergelijkingstool en bespaar nog meer op de kosten van rustiekputz

Het plannen van de klus begint met het vergelijken van offertes. Hier kunnen wij je mee helpen. Door vrijblijvend je postcode en specificaties van je klus in te voeren, kan de tool doelgericht zoeken naar offertes van stukadoors in jouw omgeving. Binnen een korte tijd zal je deze offertes in je inbox ontvangen waarna je kan beginnen met vergelijken op prijs, maar ook op andere aspecten die voor jou belangrijk zijn. Zo krijg je een zo goed mogelijk beeld van wat er in jouw regio aanwezig is en kan je snel tot een beslissing komen wat betreft jouw stukdoor klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,