Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een stukadoor kan worden ingeschakeld voor allerlei werkzaamheden die te maken hebben met het afwerken van je muren. Vaak worden de kale muren bewerkt met een bepaald pleister, zodat deze beschermd worden en er mooi egaal uit komen te zien. Raapwerk wordt toegepast als de muren niet waterpas zijn of als er een zeer ruwe ondergrond is. Denk hierbij aan kale muren van steen, maar ook muren waarop bijvoorbeeld tegels hebben gezeten. Met raapwerk kan dit verschil worden vereffend en worden de muren volledig waterpas afgeleverd.

 

De kosten

De uiteindelijke prijs voor jouw raapwerk hangt af van de afmetingen van je muur, van waar het raapwerk wordt geplaatst en ook van de prijs die de stukadoor vraagt. Hoe ruwer en ongelijk de muren zijn, hoe meer pleister en tijd er nodig is om deze weer waterpas te maken. Ook is raapwerk in de badkamer duurder dan raapwerk op andere muren. In de volgende tabel vind je een overzicht van de prijzen, inclusief btw, materiaal en arbeidskosten.

 

Dienst stukadoor Prijs per eenheid
Raapwerk algemeen €18 – €23 per m2
Raapwerk badkamer €23 – €28 per m2
Uurloon stukadoor €20 – €60 per uur

 

  • De goedkoopste optie: het meeste bespaar je als je het raapwerk zelf doet. Hier heb je zeker enige stucervaring voor nodig zowel als precisie om de muren waterpas te maken. Je kunt hier ongeveer 67 procent van de totaalprijs mee besparen, dus dit is geen klein bedrag. Of jij het echter zo netjes en strak krijgt als een stukadoor, kun je alleen zelf bepalen.
  • Algemeen raapwerk: wil je de muren van je woonkamer van raapwerk voorzien door een stukadoor, dan betaal je hier gemiddeld €18 – €23 per vierkante meter voor. Deze variatie ontstaat doordat er verschillende diktes nodig kunnen zijn. We spreken van raapwerk als het pleister tussen de 7 millimeter en de 5 centimeter dik is. Hoe slechter de staat van je muren, hoe meer pleister er nodig is en hoe meer je betaalt.
  • Raapwerk in de badkamer: in de badkamer is het speciaal van belang dat de muren volledig waterpas zijn. Wanneer je er vervolgens tegels op plaatst zal het resultaat dan het strakste zijn. Een andere bijkomstigheid is dat er kieren kunnen ontstaan om het bad en de douchecabine als de muren niet recht zijn. Om die redenen betaal je €23 – €28 voor raapwerk in de badkamer.

 

De prijsopbouw

Op de eindfactuur worden de kosten voor raapwerk onderverdeeld in drie componenten. Ten eerste is er het arbeidsloon en dit neemt met 65 procent de grootste plek in beslag. Hier kun je dus ook het meeste geld besparen. De beste manier is door het raapwerk zelf te doen, maar omdat dit voor lang niet iedereen is weggelegd kun je beter geld besparen door grondig marktonderzoek uit te voeren. Dat betekent het vergelijken van de diensten die verscheidene stukadoors aanbieden voor een bepaalde prijs. Dit achterhaal je door het opvragen van een aantal offertes. De materialen nemen vervolgens 30 procent van de totaalkosten in en de laatste 2 procent is voor de voorrijkosten, indien deze worden gerekend. Deze opbouw kun je in het volgende diagram terugzien.

prijsopbouw raapwerk

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De eindprijs voor raapwerk wordt bepaald door een aantal keuzes die je maakt tijdens het planproces. Hier vind je de grootste bijdragers.

  • Het aantal vierkante meters: een grotere klus is uiteraard duurder, maar kun je de stukadoor een aanzienlijk aantal vierkante meters aanbieden, dan gaat de prijs per vierkante meter naar beneden. De stukadoor kan dan namelijk effectiever te werk gaan.
  • De locatie: zoals boven al aangegeven, raapwerk in de badkamer is duurder dan raapwerk in bijvoorbeeld de woonkamer. Je kunt ook raapwerk laten aanbrengen om ronde oppervlakten, zoals de open haard of rondom de trap. Hiervoor betaal je vaak ook meer.
  • De prijs van de stukadoor: als laatste ben je natuurlijk afhankelijk van de prijs die de stukadoor vraagt. Voor een vakman betaal je terecht meer dan voor een beginner.

 

Interessante bespaartips

Er zijn manieren waarop je de kosten voor een stukadoor laag kunt houden. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken.

  • Btw-tarief voor stucwerk: op al het stucwerk in woningen ouder dan 2 jaar is een lager btw-tarief van kracht. Je betaalt hierover geen 21 procent, maar 6 procent wat een groot verschil is. Dit lagere tarief wordt op de eindfactuur al verrekend dus je hoeft hier verder niets voor in te dienen.
  • Een regionale stukadoor: voorrijkosten worden vaak in rekening gebracht als de stukadoor meer dan 30 kilometer van je af gevestigd is. Zoek een plaatselijke vakman en je bespaart deze kosten volledig. Dit kan vooral op klussen die meerdere dagen in beslag nemen aardig schelen.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in raapwerk en wil je dit laten uitvoeren door een vakman? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van betrouwbare stukadoors uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens raadplegen en gebruiken bij het kiezen van de juiste stukadoor voor jouw klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door