Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Iedereen die raap- en pleisterwerk te doen heeft thuis, kan de hulp inschakelen van een stukadoor. Deze stukdoor kan alles doen wat te maken heeft met het stucen van muren en plafond. Dat kan voorbereidend werk zijn of de muren volledig afwerken. Hier worden de prijzen besproken van de verschillende stucwerken, wordt uitgelegd wat deze inhouden en kan je lezen hoe je uiteindelijk geld kan besparen op je stukadoorsrekening.

*Tip:

→ Wat kost een stukadoor? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Kosten verschillende stukadoorswerken

Er zijn verschillende manieren waarop pleister op je muren aangebracht kan worden. De volgende tabel geeft de meest gangbare werkzaamheden van een stukadoor weer en de gemiddelde prijzen inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

 

Spackspuitwerk, machinaal stucen

Als je kiest voor spackspuitwerk dan wordt de pleister machinaal op je muren aangebracht. Dit wordt gedaan met een hogedrukspuit. Hierdoor komt de pleister in een dunne laag op de muur en wordt het erg gelijkmatig verdeeld. Het resultaat zijn strakke en gelijke muren. De pleister wordt in twee lagen aangebracht. Eerst is er de meslaag die alle gaten, deuken en oneffenheden wegwerkt. Daarna wordt de muur bedekt met de uiteindelijke afkorrellaag.

Voor- en nadelen spackspuitwerk

Spackspuitwerk is makkelijk, snel en voordelig. Je kan het ook in kleur op je muur aan laten brengen zodat je niet meer hoeft te verven. Ook zorgt het voor een structuur op je muur waarvan je zelf de grofheid kan bepalen door de grootte van de korrel uit te kiezen. Een nadeel van spackspuitwerk is dat het kan spetteren en dat damp op je meubels kan neerkomen. Daarom moet je de ruimte altijd leeghalen of de spullen en de voer goed afdekken.

Behang- en sausklaar stucen, voorbereidend werk

Deze twee opties hebben veel gemeen, omdat ze de muur voorbereiden voor een volgende laag. In dit geval behang- en schilderwerk. Beide opties geven de muur een vlak oppervlakte, maar bij het sausklaar tucen komt dit iets preciezer omdat je oneffenheden door de verf nog kan zien. Daarom is sausklaar stucen de duurste optie. Als je je plafond ook wilt laten stucen, kan je één van deze opties kiezen als je een glad oppervlak wilt, of je kan het laten spackspuiten met een korreleffect.

Sierpleister, een grove structuur

Sierpleister is ook in trek, omdat het een structuur op je muur achter laat. Het wordt dik aangebracht en omdat de korrels soms zo grof zijn kan je door de pleister op een bepaalde manier aan te brengen patronen creëren. Er zijn drie soorten sierpleister, namelijk spachtelputz, rustiekputz en granol. Spachtelputz bevat een steen korrel, waarvan je de grootte zelf kan bepalen. Het begint bij 0,5 millimeter en kan tot 4 millimeter gaan. Dit is de meest gebruikte sierpleister in Nederland. Rustiekputz heeft een grovere korrel en wordt gekenmerkt door groeven aan het oppervlak. Granol is het grofst en wordt ook wel eens vergeleken met het uiterlijk van boomschors.

De voordelen van sierpleister

Sierpleister kan op de binnen- en buitenmuren worden aangebracht, is erg stevig en kan goed tegen een stootje. Je kan het makkelijk schoonmaken met een borstel en wat water waardoor het zijn kleur niet kwijtraakt of beschadigd. Je kan sierpleister in het wit, maar ook met een kleur aanbrengen zodat je niet meer hoeft te verven. Als er dan toch een stukje afbreekt of een beschadiging optreed, zie je dit nauwelijks omdat de kleur door de hele laag verdeeld is.

Raapwerk

Raapwerk is voorbereidend werk voor al deze technieken. Het wordt gebruikt om de muur er onder te corrigeren. Als deze bijvoorbeeld niet loodrecht is, of er zitten veel gaten en deuken in, dan wordt er eerst een laag gips over de muur aangebracht zodat de muur weer effen is en recht staat.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijzen in de tabel zin gemiddelden. Het kan best zijn dat jouw klus meer of minder kost. De redenen voor deze fluctuatie vind je hier.

Ervaring

Voor een ervaren stukadoor die vakwerk aflevert betaal je meer dan voor een beginneling. Dit is niet meer dan normaal. Je betaalt meer geld, maar daarmee heb je wel de zekerheid dat het goed gebeurt en dat je duurzaam werk geleverd krijgt. Voor ingewikkelde stucwerken kan altijd beter een vakman worden ingeschakeld.

Woonplaats

Het klinkt raar, maar waar je woont in Nederland is ook bepalend voor de prijs. Woon je in de Randstad, dan betaal je waarschijnlijk meer voor dezelfde klus als in de provincie. Stukadoors zullen altijd de prijs van de concurrenten in dezelfde regio aanhouden, anders vinden ze nooit klanten. Zo blijft er altijd een bepaalde regionale prijs in stand.

Soort werk

Snelle en makkelijke klussen die weinig tijd, energie en materialen kosten zijn goedkoper dan specialistische klussen waar ervaring voor nodig is en die arbeidsintensiever zijn. Kijk naar het verschil tussen spackspuiten en sierpleisteren.

Hoe kan je geld besparen op je stukadoorskosten?

Door op een slimme manier naar je klus te kijken, kan je er voor zorgen dat de eindfactuur zo laag mogelijk blijft.

  • Grote opdracht: kijk rond in huis en bedenk of er niet meer dingen zijn die de stukadoor kan doen. Als je hem een grote klus aanlevert, geeft hij korting op de totaalprijs. Hoe groter het oppervlak, hoe efficiënter hij kan werken.
  • Ervaring: heb je voor jouw klus een ervaren stukadoor nodig of kan je het met een net beginnende stukadoor ook af? Sierpleisterwerk vraagt bijvoorbeeld om iemand met ervaring, maar spackspuitwerk kan door een nieuwe stukadoor ook prima gedaan worden.
  • Verlaagd BTW percentage: op stucwerken in huizen ouder dan 2 jaar, is een lagere BTW van kracht. Je betaalt in plaats van 21 procent, maar 6 procent over de uiteindelijke rekening. De stukadoor zal dit in de factuur al berekenen.

Bespaar ook door onze vergelijkingstool te gebruiken

Met onze vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totale rekening. Als je je postcode en specificaties van je klus invult, kan de tool een aantal offertes voor je vinden van stukadoors in jouw regio. Deze worden binnen een korte tijd naar je email adres gestuurd. Dan kan je deze offertes rustig en in je eigen tijd vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en zo tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw stukadoor.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door