Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een plafond laten stucen is geen eenvoudige klus. Je kunt het als je erg handig bent wel zelf doen, maar het is niet zo makkelijk. Je werkt om te beginnen boven je hoofd en het is belangrijk dat je zo min mogelijk oneffenheden op het plafond maakt, want deze blijf je zien. Het is raadzaam om voor deze klus een stukadoor te laten komen, maar dat hoeft natuurlijk niet perse. Het stucen van een plafond zal altijd net iets duurder uitvallen dan bijvoorbeeld een muur, omdat de stukadoor er ook moeilijker bij kan en er soms extra materiaal voor mee dient te brengen, zoals een rolsteiger of een trap.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Beschadigingen

Het is ook erg afhankelijk van hoe het plafond eruit ziet, wat je ermee gaat doen. Als het plafond er goed uitziet en er weinig scheurtjes of beschadigingen in zitten, is spuiten zeker een optie. Dan wordt het gehele plafond in een keer gespoten en ziet het er strak en als één geheel uit. Gladde plafonds zie je veel maar je kunt ook voor een ander soort stucwerk kiezen. Er zijn verschillende manieren om je plafond te laten stucen.

Glad maken

De eerste manier is om het plafond glad te laten maken. Hierna heb je dan ook nog de mogelijkheid om het plafond te sauzen of te laten stucen. Als het plafond niet mooi egaal is of veel scheurtjes en oneffenheden heeft, is het verstandig om het eerst glad te laten maken. Dit wordt gedaan met behulp van gips. De stukadoor brengt een laagje op het plafond aan dat daarna nog verder behandeld kan worden, indien gewenst. Als je het plafond wilt behangen, hoeft de gladde laag minder netjes afgewerkt te worden dan wanneer je deze wilt sauzen. In het geval van behang zie je namelijk minder snel de oneffenheden in het plafond.

Spuitwerk

Een volgende optie is het plafond laten spuiten met spackspuitwerk. Dit wordt door de stukadoor in twee lagen op hat plafond aangebracht met behulp van een spuitpistool. Dit geschiedt vrij snel. De eerste laag is ervoor bedoeld om scheuren en oneffenheden in het plafond te dichten. Bij het opspuiten van de tweede laag komt er een korrelig effect op het plafond. Dit vormt dan meteen de afwerking van het plafond. De korreldikte kun je zelf bepalen, net als de kleur. Als je deze tweede laag meteen in de gewenste kleur laat spuiten, is het plafond in één keer klaar en hoef je er niets meer aan te doen.

Schuurwerk

Een andere optie is schuurwerk. In dit geval werkt de stukadoor het plafond af met een soort gips dat hij in een structuur op het plafond aanbrengt. Hierdoor ontstaan een soort halve cirkels die het plafond net iets meer bijzonder maken. Schuurwerk zorgt ervoor dat het plafond direct afgewerkt is en niet meer geschilderd dient te worden. Omdat je wel vrij gemakkelijk stukjes van het gips afstoot, is het vooral geschikt voor op plafonds en minder voor op muren.

Sierpleister

De laatste mogelijkheid om het plafond te laten stucen is met sierpleister. De meest gebruikte variant hiervan is Spachtelputz. Deze geeft het plafond een korrelige structuur, variërend tussen de 1 en 4 millimeter. Andere mogelijkheden zijn rustiekputz en granol. Deze hebben een grovere korrel en geven derhalve een andere structuur aan het plafond.

 

Wat kost het?

Als je een plafond wilt laten stucen door een stukadoorsbedrijf, kun je het beste eerst kijken wat er allemaal mogelijk is en wat de kosten zijn voor het materiaal en het uurloon. Om te beginnen kun je een onderscheid maken tussen klassiek stucwerk en bijzonder stucwerk. Hiertussen zitten al grote verschillen. Klassiek stucwerk is al mogelijk vanaf zo’n 9 euro per m2, terwijl bijzonder stucwerk past begint bij 55 euro per m2. De prijzen voor bijzonder stucwerk lopen gemakkelijk op tot boven de 100 euro.

Prijsopbouw

De prijzen die voor stucwerk gehanteerd worden zijn inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Niet iedere stukadoor hanteert hetzelfde tarief per uur, dus daardoor kunnen grote prijsverschillen ontstaan. Als je meer klussen hebt, kun je deze beter allemaal tegelijk laten doen omdat je dan vaak korting krijgt en het voor de stukadoor makkelijk is om in één moeite door te kunnen werken.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Je kunt de prijs voor stucwerk zelf beïnvloeden door er bijvoorbeeld zelf voor te zorgen dat de muren of plafonds die behandeld dienen te worden, eerst al geprepareerd zijn. Stel, er zitten veel oneffenheden in het plafond, dan kun je deze zelf al dichtmaken. Hiermee bespaar je zeker op het uurloon van de stukadoor omdat hij dan minder lang bezig is.

Behandel niet alles

Als het plafond er goed uitziet en er niet veel aan mankeert, is het soms al voldoende om alleen de minder fraaie plekken te laten behandelen. Je kunt er dan ook voor kiezen om het plafond op een klassieke manier te laten stucen, dat is zeker voordeliger dan bijzonder stucwerk. Kies je voor een speciale pleister, dan wordt de klus uiteraard duurder.

Bespaartips

Als je het plafond wilt stucen, kun je dit ook zelf doen als je erg handig bent. Je hebt dan alleen stucmateriaal en gereedschap nodig om de klus te klaren. Je betaalt dan geen uurloon aan een stukadoor.

Wacht tot het in de aanbieding is

Als het niet zo’n haast heeft om stucwerk te doen in een bepaalde ruimte, dan kun je ook wachten tot het pleister in de aanbieding is. Je bespaart vaak aardig wat euro’s op die manier, zeker als je veel plafonds wilt stucen en daar behoorlijk wat materiaal voor nodig hebt.

Afwerking

Als je besluit om het plafond glad te laten maken, kun je het daarna in plaats van sauzen ook behangen. In het laatste geval hoeft het plafond minder netjes afgewerkt te zijn omdat je het toch niet meer ziet als het onder het behang zit. De stukadoor zal dan eerder klaar zijn met zijn klus en de kosten hiervoor zullen dan ook lager uitvallen.

Kies voor spuiten

Als je de kosten voor het behandelen van het plafond niet de pan uit wilt laten rijzen, is spuiten vaak een goede optie. Dit is vrij snel klaar en het plafond ziet er meteen netjes uit. Doordat het niet zo lang duurt om het aan te brengen en er geen extra kosten voor bijvoorbeeld schilderen bijkomen, kun je hiermee een hoop geld besparen.

 

Vergelijk offertes

Als je het plafond door een stukadoor wilt laten behandelen, zoek dan eerst goed uit waar je dit het beste kunt laten doen. Je kunt een keuze maken uit verschillende bedrijven, bijvoorbeeld bij jou uit de buurt en offertes aanvragen. Deze offertes vraag je eenvoudig aan door onderstaande button aan te klikken. Je ontvangt dan via de mail diverse offertes die je met elkaar kunt vergelijken. Kies de offerte die jou het meeste aanstaat en bespaar daarmee soms tot wel 40%. Als je een offerte aanvraagt voor het exacte aantal vierkante meters dat je wilt laten stucen, kom je later ook niet voor verrassingen te staan.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door