Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De staat van je plafond kan het uiterlijk van een ruimte erg beïnvloeden. Ook al is het niet het eerste oppervlak waar je naar kijkt, als het plafond niet goed onderhouden is, ziet de kamer er ook vaak slonzig uit. Plafonds kunnen op den duur vlekken ontwikkelen, nicotine aanslag opbouwen en scheuren vertonen. Dit alles ziet er niet fraai uit en kan door een stucadoor worden verholpen. Hier kan je lezen over de kosten van het stucen van je plafond, welke factoren de prijs beïnvloeden en hoe je geld kan besparen op de totaalkosten van je klus.

*Tip:

→ Wat kost plafond stuken voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De kosten van de verschillende stucwerken op je plafond

De volgende tabel geeft de kosten weer van de stucwerken die je op je plafond kan laten doen. De prijzen zijn anders dan van stucwerk op de muren, omdat het lastiger is voor de stukadoor om het plafond te bereiken. De kosten zijn inclusief BTW, arbeidsloon en materialen.

Soort stucwerk Gemiddelde prijzen
Plafond spackspuiten €8,50 – €10,50
Plafond behangklaar stucen €12,50 – €15
Plafond sausklaar stucen €13,50 – €22,50
Plafond sierpleister €13 – €20
Plafond schuurwerk €14,50 – €25

 

De factoren die hier invloed op hebben zijn de ervaring van de stukadoor, de regio waar hij werkzaam is, het soort werk en de arbeidskosten. Maar eerst is het belangrijk om uit te leggen wat de stukadoor precies doet tijdens deze werkzaamheden.

Spackspuiten van het plafond

Als de stukadoor je plafond gaat spackspuiten, brengt hij machinaal een dunne laag pleister aan. Dit wordt tegen het plafond aan gespoten waardoor het zeer gelijkmatig kan worden verdeeld. Daardoor is het effect tijd effen en strak. Het zal echter niet plat zijn, spackspuiten laat een kleine korrelstructuur achter op het plafond. Je kan deze structuur beïnvloeden door de grootte van de korrel zelf te kiezen.  Ook kan je kleur aan de pleister laten toevoegen wat betekent dat je niet meer hoeft te verven.

Spackspuiten wordt altijd in twee lagen gedaan. De eerste laag, de meslaag, zorgt er voor dat alle gaten en deuken worden weggewerkt voordat de toplaag, de afkorrellaag het werk afmaakt. Spackspuiten is een zeer goede manier om je plafond een interessant uiterlijk te geven voor weinig geld. Dit is omdat het een klus is die niet lang duurt en weinig pleister nodig heeft.

Een vlak en glad plafond

Als je liever een glad plafond hebt zonder structuur, dan kan je voor behang- of sausklaar stucen kiezen. Met deze technieken bereidt de stukadoor het plafond voor op schilder- of behangwerken, maar je kan hem ook gewoon leeg laten. Het plafond voor schilderwerken moet net iets gladder zijn dan dat voor behang, dus als je hem besluit leeg te houden is dat misschien de beste optie.

Sierpleister

Sierpleister is een laag die op de muur aangebracht wordt en die een bepaalde structuur achterlaat. Deze is veel prominenter als bij spackspuitwerk, omdat er grovere korrels in zitten. Er zijn drie verschillende sierpleisters die alle drie een ander uiterlijk aan je muur geven.

Spachtelputz is de sierpleister met de minst grove korrel. Het bevat steenkorrels en je kan zelf kiezen hoe grof je ze wilt hebben. Rustiekputz heeft een grovere korrel en wordt gekenmerkt door groeven die ontstaan in het oppervlak. Uiteindelijk is er granol, de grofste soort van sierpleister. Deze heeft een effect dat lijkt op een boomschors.

Sierpleister is sterk, kan in kleur of in het wit worden aangebracht en een ervaren stukadoor kan de korrels op allerlei verschillende manieren aanbrengen zodat er bepaalde patronen ontstaan.

Schuurwerk

Als je deze techniek op je plafond laat toepassen, dan zal de stukadoor een lichtkorrelige pleister in halve draaien op je plafond aanbrengen. Dit zorgt voor een interessant effect dat er in elk soort licht anders uit ziet. Het is minder prominent dan sierpleister, maar je geeft je plafond er wel een apart uiterlijk mee.

Factoren die de prijs bepalen

Zoals eerder genoemd, zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de prijs.

Ervaring van de stukadoor

Een stukadoor die veel ervaring heeft is uiteraard duurder dan een beginneling. Dit moet ook, als je vakmanschap wilt moet je daar ook voor betalen en moet de stukadoor krijgen wat hij verdient.

De regio waar je woont

De kosten van een stukadoor zijn vaak duurder in de Randstad dan elders in het land. Dit heeft met de concurrentie te maken, stukadoors bieden meestal hun diensten aan voor een soortgelijk bedrag als de rest van de stukadoos in de omgeving. Anders kunnen ze klanten mislopen.

Het soort werk

Natuurlijk is het goedkoper om je plafond te laten spackspuiten dan sierpleister te laten aanleggen. Ten eerste zijn er minder materialen nodig, ten tweede kost het minder tijd en ten derde heb je er ook minder vakmanschap voor nodig. Ga je je zolder plafond stuken? Denk er dan eerst aan of je wel of geen dakkapel wilt. Dit kan je geld besparen omdat je dan minder hoeft te stuken. Lees meer op dakkapellen kosten.

Het arbeidsloon

De ene stukadoor zal een net iets ander bedrag vragen dan de andere. Als je hier echt op wilt besparen zal je het stucwerk zelf moeten doen. Dit is zeker mogelijk, ook als je geen ervaring hebt, maar hou er rekening mee dat stucwerk erg specialistisch kan zijn en hou het simpel. Wil je iets speciaals op je plafond, dan kan je toch beter een specialist inschakelen.

Hoe kan je geld besparen op het stucen van je plafondDe methode: als je met een budget werkt is spackspuiten de beste optie. En je bereikt er ook een interessante structuur mee.

  • Doe het gedeeltelijk zelf: het voorbereidende werk kan je best zelf doen. Als je gaat spackspuiten zal je de vloer en meubels moeten afdekken. Ook het opruimen achteraf kan je zelf. Bespreek dit van te voren met je stukadoor zodat hij hier rekening mee kan houden.
  • Lagere BTW: op stucwerken in huizen ouder dan 2 jaar, is een lagere BTW van kracht. Dit geldt voor je totaalrekening en wordt door de stukadoor verrekend als het tijd is om te betalen.
  • Ervaring: vraag jezelf af of er voor jouw klus een ervaren stukadoor nodig is, of dat een beginneling voldoende is.

Bespaar geld met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Hier kan je nog eens 40 procent op de totaalkosten besparen door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. De beste manier om goed op de hoogte te zijn van de kosten in jouw omgeving is door offertes te vergelijken. Wij kunnen je hier mee helpen. Vul je locatie en specificaties wat betreft je klus in en binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten in je inbox. Deze kan je vervolgens in je eigen tijd volledig vrijblijvend vergelijken. Zo kunnen we je helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,