Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten leemstucLeemstuc wordt gebruikt om muren mee te stukadoren. Het is in veel verschillende (natuurlijke) tinten te verkrijgen en je kunt er eenvoudig alle vormen mee maken die je maar wilt. Leem werkt isolerend en vochtregulerend en kan op bijna alle ondergronden aangebracht worden. Leem is milieuvriendelijk materiaal en ongevaarlijk om mee te werken, dus als je het zelf wilt aanbrengen, hoef je geen speciale beschermende kleding te dragen. Leemstuc is niet geschikt voor natte ruimtes, omdat het vocht absorbeert als een soort spons. Dit vocht blijft dan in de muren achter en zo ontstaat er schimmelvorming.

*Tip:

→ Wat kost leemstuc voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Aanbrengen leemstuc

Hoe breng je leemstuc aan? Het is het beste als je leemstuc in twee lagen na elkaar aanbrengt. De tweede laag breng je al vrij snel na de eerste aan, deze mag zelfs nog vochtig zijn. Het aanbrengen van de tweede laag zal makkelijker gaan omdat de muur dan niet meer zo hard zuigt als de eerste keer en omdat de structuur die je wilt er dan al op zit. Na de tweede laag dien je de muur te sponzen. Dit doe je als de tweede laag voldoende gedroogd is en na een week nog een keer. Dit is nodig om het loszittende zand van de muur te verwijderen.

Afwerking leemstuc

Als je hiermee klaar bent kun je het leem op twee verschillende manieren afwerken. Je laat het in de oorspronkelijke kleur (dat is wat zandachtig) waarna je het schuurt of af pleistert. Je kunt dan de oorsprong van het materiaal nog duidelijk zien. Je kunt er ook voor kiezen om er een toplaag op aan te brengen. Deze is zo’n 2 tot 3 millimeter dik en kun je aanbrengen in een kleur naar keuze. Deze laag bestaat verder nog uit leem en marmerkorrels. Deze korrels geven de muur een mooi afgewerkt effect.

Wat kost het?

Voor het aanbrengen van leemstuc op de muur heb je verschillende materialen nodig. Hou er rekening mee dat je leembouwplaten kunt gebruiken, maar ook basisleem en verf om de muur een kleurtje te geven. Deze zijn in verschillende prijsklassen te verkrijgen. Ook heb je speciaal materiaal nodig om de leemstuc op de muur te kunnen aanbrengen. Het aanbrengen van leemstuc is een klus die wel wat tijd kost. Als je dit door een stukadoorsbedrijf laat doen, komen daar flink wat arbeidsuren en het daarbij behorende loon bij.

Gemiddelde kosten leem

We geven je een voorbeeld van de gemiddelde kosten voor leemplaten en leembasis. Dit materiaal wordt geleverd in poedervorm en maak je aan met water. Ook kijken we naar leemverf waarmee je de muren kunt afwerken. Behalve de in de tabel genoemde materialen kan het ook zijn dat je nog voorstrijkmiddel nodig hebt of gereedschap dient aan te schaffen. Dit zijn bijkomende kosten waar je wel rekening mee dient te houden als je zelf leemstuc wilt aanbrengen. Een voorstrijkmiddel kan soms nodig zijn om het leem beter te laten hechten.

Materiaal Gewicht of afmetingen Prijzen Bijzonderheden
Leem platen Proefpakket 7,50 euro Afhankelijk van de dikte (16 of 25 millimeter) en het aantal vierkante meters dat je ermee kunt bekleden.
Leem platen 16 millimeter dik Rond de 40 m2 Vanaf 1000 euro Afhankelijk van de dikte (16 of 25 millimeter) en het aantal vierkante meters dat je ermee kunt bekleden.

Vergeet niet de schroeven voor de bevestiging van de platen.

Leem platen 25 millimeter dik Rond de 35 m2 Vanaf 900 euro Afhankelijk van de dikte (16 of 25 millimeter) en het aantal vierkante meters dat je ermee kunt bekleden. Vergeet niet de schroeven voor de bevestiging van de platen.
Leem basis Proefverpakking van 1 kilo Vanaf 5 euro Als je eerst op een klein stukje muur leemstuc wilt uitproberen, is dit een aanrader.
Leem basis Verpakking 25 kilo Vanaf 15 euro Materiaal dat je over hebt is prima te bewaren, indien goed afgesloten.
Leem basis Bigbag, variërend tussen de 500 en 1000 kilo Vanaf 150 euro tot ruim 500 euro Materiaal dat je over hebt is prima te bewaren, indien goed afgesloten.
Leem verf Proefverpakking Vanaf 10 euro Prijzen kunnen variëren naar gelang de kleur.

Aantal vierkante meters dat je ermee kunt behandelen kan ook variëren.

Leem verf Variërend in liters, vanaf 0,75 liter verkrijgbaar Vanaf 15 euro Prijzen kunnen variëren naar gelang de kleur.

Aantal vierkante meters dat je ermee kunt behandelen kan ook variëren.

Leem verf Variërend in kilo’s, vanaf 6 kilo Vanaf 50 euro Prijzen kunnen variëren naar gelang de kleur.

Aantal vierkante meters die je ermee kunt behandelen kan ook variëren.

Prijsopbouw

Als je leemstuc op de muren in je huis wilt, dien je rekening te houden met de volgende kosten. Je hebt verschillende materialen nodig en er gaan wel wat uurtjes inzitten om de muren tweemaal te behandelen met leem en daarna nog te sponzen. Er kan ook nog een toplaag aangebracht worden. Dit maakt dat de kosten voor het uurloon een flink deel van de totale prijs zullen vormen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Leempanelen

Een van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden is de keuze van het materiaal. Als je kiest voor panelen die gemaakt zijn van leem, dan valt de klus stukken duurder uit dan wanneer je ervoor kiest om zelf leemstuc op de muren aan te brengen.

Afwerking

Ook de afwerking van de muren kan de prijs beïnvloeden. Als je ervoor kiest om de oorspronkelijke kleur van het leemstucwerk te behouden, komen er geen extra kosten voor verf bij.

Bespaartips

Je kunt zelf flink besparen op het aanbrengen van leemstuc als je de klus zelf doet. Het is een klus die vrij eenvoudig is maar waar je ook de tijd voor kunt nemen. Je kunt niets verkeerd doen en als het er niet op zit zoals jij het wilt, kun je de vorm nog altijd anders maken door het materiaal anders uit te smeren.

Kies het juiste materiaal

Denk er ook eens over na wat voor materiaal je kiest. Je kunt als je leem wilt ook kiezen voor kant-en-klare platen, maar leemstuc die je zelf aanbrengt is voordeliger. Als je de natuurlijke kleur en structuur van leem mooi vindt, hoef je er ook geen toplaag over aan te brengen in een andere kleur.

Vergelijk offertes

Ben je zelf niet zo handig of durf je het niet goed aan om de muren in je huis van leemstuc te voorzien? Vraag dan eerst bij verschillende stukadoorsbedrijven offertes aan. Dan kun je rustig vergelijken wat de klus kost en ook kijken wat ze voor materiaal en uren rekenen. Als je op de onderstaande button klikt, kun je je gegevens invullen en ontvangt zo eenvoudig en vrijblijvend verschillende offertes van bedrijven bij jou uit de buurt. Vergelijk de offertes en bespaar tot wel 40% door de voor jou beste optie te kiezen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,