Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je gevel aan een opfrisbeurt toe is, heb je onder andere de optie deze te laten stucen. Er wordt dan een pleister tegen de buitenkant aangebracht en dit kun je in verscheidene kleuren en uitvoeringen laten doen. Een groot voordeel is dat deze pleister waterafstotend is en vaak ook een isolatiewaarde heeft. Zo bescherm je je muren van de weersomstandigheden van buitenaf en verbeter je de isolatiewaarde van je woning. Hier lees je over de mogelijkheden en de kosten voor het laten stucen van je buitenmuren.

 

De kosten

Uiteraard verschillen de prijzen die je betaalt voor jouw stucwerken buiten per klus. Deze zijn afhankelijk van factoren zoals het oppervlak, de methode, het materiaal en of er een vergunning nodig is. Buitenstucwerk is aanzienlijk duurder dan stucwerk binnen, omdat het erg belangrijk is dat het materiaal de zware omstandigheden buiten kan weerstaan. De meeste gevelspecie is dan ook cementgebonden. Om je een idee te geven van de kosten, kun je de volgende tabel gebruiken. Hierin vind je de kosten voor drie gangbare methoden, inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Soort stucwerk buitenmuur Prijs per m2
Pleisterwerk met isolatie €90
Schuurwerk €35 – €65
Sierpleister €30 – €60

 

  • De goedkoopste optie: spachtelputz is de meest toegepaste soort sierpleister voor gevels. Dit is namelijk een weerbestendige en waterdichte pleister met daaraan toegevoegde marmerkorrels. Hierdoor krijgt het een interessante structuur, is het erg sterk en makkelijk te reinigen. Spachtelputz kan zowel binnen als buiten worden aangebracht.
  • Schuurwerk: een andere manier om je gevel een interessant uiterlijk te geven is door middel van schuurwerk. Dit wordt gedaan met specie dat zand bevat en in draaiende bewegingen wordt aangebracht. Daardoor krijg je een subtiel effect dat verandert naarmate het licht buiten ook verandert.
  • Pleisterwerk met isolatie: de meeste pleisters hebben een isolatiewaarde, maar wil je je woning echt goed isoleren, dan kun je ervoor kiezen om een isolatiemateriaal onder het stucwerk aan te brengen. Hiervoor betaal je gemiddeld €30 per vierkante meter meer, maar zal je jaarlijks besparen op je stookkosten.

 

De prijsopbouw

De totaalprijs voor stucwerk aan je gevel is opgebouwd uit arbeidskosten, materialen en eventueel voorrijkosten. De arbeidskosten nemen het grootste gedeelte in beslag, namelijk ongeveer 60 procent van de totale kosten. De materialen nemen 38 procent in beslag en de voorrijkosten 2 procent. De beste manier om geld te besparen is dan ook op de arbeidskosten en dit doe je door grondig marktonderzoek te verrichten en verscheidene stukadoors te benaderen voor offertes. De bovengenoemde prijsopbouw zie je nogmaals in het volgende diagram.

prijsopbouw stucwerk gevel

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Terwijl je je stucklus aan het plannen bent kom je voor een aantal keuzes te staan die invloed hebben op de prijs van de werkzaamheden.

  • Wel of geen vergunning nodig: als je door je gevel te stucen het uiterlijk ervan drastisch veranderd, dan kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt om dit te doen. Je kunt dit het beste van tevoren navragen bij je gemeenteloket, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Voor de vergunning moet je uiteraard extra betalen en de prijs hiervoor verschilt per gemeente.
  • Wel of geen gepleisterde plint: een gepleisterde plint is een laag stucwerk van een andere kleur die langs de basis van je woning loopt. Voorheen was dit om de onderste laag van de woning beter schoon te kunnen maken, maar tegenwoordig heeft dit vooral een decoratieve functie.
  • Wel of geen isolatie: als je toch al zo intensief met je gevel bezig bent, kun je overwegen om ook isolatiemateriaal aan te laten brengen. Dit kost je meer, maar dit is wel het juiste moment om hierover na te denken. De waarde van je woning zal omhooggaan en je zal jaarlijks veel besparen op je energiekosten.

 

Interessante bespaartips

De volgende tips kun je gebruiken om de kosten voor je stucwerk buiten zo laag mogelijk te houden.

  • Lager btw-tarief: op alle stucwerken is een lager btw-tarief van kracht als je woning ouder is dan 2 jaar. Je betaalt dan maar 6 procent in plaats van de volle 21 procent. Dit is een groot verschil en wordt op de eindfactuur door de stukadoor al verrekend.
  • Plaatselijke vakman: als je een stukadoor aanneemt uit jouw woonplaats, of binnen een straal van 30 kilometer, dan komen de voorrijkosten bijna altijd te vervallen. Daarnaast heeft een plaatselijke vakman ook vaak handige contacten bij groothandels of andere bedrijven en regionale professionele kennis over bijvoorbeeld leveranciers, stortplaatsen en het huren van een afvalcontainer indien nodig.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door goed marktonderzoek te doen en dit doe je door offertes op te vragen bij verschillende stukadoorsbedrijven. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Je vult de gegevens in van je klus en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van betrouwbare stukadoors uit jouw omgeving. Door deze naast elkaar te leggen en te vergelijken kun je de juiste deal vinden voor het stucen van jouw buitengevel.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,