Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Granol is een soort sierpleister die erg populair was in de jaren ’70 en ’80, maar die nu weer een comeback maakt. Van de drie meest gangbare sierpleisters (spachtelputz en rustiekputz zijn de andere twee) heeft het de grofste korrel. Daardoor kan het wel in allerlei patronen worden aangebracht waarmee verschillende effecten kunnen worden bereikt. Hier kan je lezen over de kosten en kenmerken van granol, de factoren die invloed hebben op de prijs en hoe je geld kan besparen op je totaalfactuur.

*Tip:

→ Wat kost granol voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De kosten van het aanbrengen van granol

De prijs van granol is vergelijkbaar met dat van spachtelputz en rustiekputz en ligt tussen de €10 en €20 per vierkante meter. Het aanbrengen op het plafond is duurder omdat dit moeilijker te bereiken is. De volgende tabel geeft de kosten weer inclusief materialen, BTW en arbeidsloon per vierkante meter. 

Soort stucwerk Prijs per vierkante meter
Granol op wanden aanbrengen €10 – €16
Granol op plafond aanbrengen €13 – €20

Wat is granol?

Granol is dus een sierpleister met een zeer grove structuur. De korrels die verwerkt zijn in de pleister zorgen er voor dat er putjes en groeven aan het oppervlak ontstaan wat de muur een unieke uitstraling geeft. Dit wordt wel eens vergeleken met het effect van een boomschors. Maar een ervaren stukadoor kan verschillende technieken toepassen die verschillende effecten geven op de muren. Bespreek dit dus vanaf het begin met de stukadoor zodat je zeker krijgt wat je mooi vindt.

De voordelen van granol

Granol op de muren kan vele voordelen geven. Ten eerste is er het sierlijke effect dat je krijgt, maar er is meer. Granol is namelijk erg stevig en stootvast. Je kan het ook makkelijk reinigen met een borsten en wat warm water, zonder schade aan te richten. Als je kiest om een kleur aan te brengen, hoef je de muren

niet meer te verven. En wil je op den duur een andere kleur, dan kan je granol makkelijk oververven. Granol is aan te brengen zowel op de buiten- als de binnenmuren en bestaat al erg lang zodat er voldoende stukadoors aanwezig zijn met ervaring.

Granol variatie

Variatie kan je dus aanbrengen door een kleur door de pleister te mengen, maar er zijn ook technieken die variatie geven. Als je de granol met horizontale bewegingen aanbrengt, krijg je een effect dat erg lijkt op boomschors. Door de granol met draaiende bewegingen aan te brengen, kan je een waaier effect krijgen. Er zijn meerdere patronen beschikbaar en je kan deze het beste bespreken met je stukadoor.

Andere soorten sierpleister

Er zijn twee andere gangbare soorten sierpleister, namelijk spachtelputz en rustiekputz. Spachtelputz heeft de kleinste korrel en wordt op dit moment het meest toegepast in Nederland. Je kan zelf variatie aanbrengen door de grootte van de korrel te bepalen. Rustiekputz heeft een grovere korrel dan spachtelputz en kleiner dan granol. Het is herkenbaar aan groeven die ontstaan aan het oppervlak. Al deze sierpleisters zijn stevig en niet makkelijk te beschadigen, kunnen worden gemengd met kleur en kunnen binnen en buiten worden gebruikt. Het ligt dus aan je persoonlijke smaak welke pleister je laat aanbrengen.

Factoren die invloed hebben op de prijs van granol

De prijs gegeven in de bovenstaande tabel is een gemiddelde. Het kan dus zijn dat je meer of minder kwijt bent voor jouw klus. Er zijn een paar factoren die de prijs bepalen.

De regio

In verschillende regio’s in Nederland zijn verschillende prijzen van kracht. Zo betaal je in de Randstad vaak meer per vierkante meter dan in de provincie. Stukadoors nemen de prijzen min of meer over van de concurrentie in de omgeving. Anders krijgen ze óf geen klanten óf zouden ze meer kunnen verdienen. De prijs die jij betaalt is dus afhankelijk van de concurrentie om je heen.

De ervaring

De ervaring van de stukadoor speelt ook mee in de prijsvorming. Hoe ervarener de stukadoor, hoe meer vakmanschap en hoe hoger de prijs. Dit is logisch, je betaalt voor wat je krijgt. Voor het aanbrengen van granol heb je wel een ervaren stukadoor nodig, vooral als je met patronen wilt werken.

Doe het zelf?

Je kan overwegen om de granol zelf aan te brengen. Dit is zeker mogelijk, maar vraagt meestal wel om enige ervaring met stucwerk, vooral als je aan de gang wilt met patronen. Je kan het in principe zelf, maar het effect dat je bereikt vergeleken met een ervaren stukadoor is meestal niet erg fraai.

Hoe kan je geld besparen op je eindfactuur?

Er zijn een aantal manieren waarmee je de eindfactuur zo laag mogelijk kan houden. Door slimmer te kijken naar je klus, kan je soms best wat geld besparen.

  • BTW: op alle stukadoorwerken is een lagere BTW van kracht. Dit is geldig als de werken worden gedaan in een huis dat ouder is dan twee jaar. Je betaalt 6 procent in plaats van 21 procent en dit wordt direct berekend op de factuur. Controleer dit dus goed en maak dit vanaf het begin bespreekbaar met de stukadoor.
  • Grotere klus: als je de stukadoor een grote klus kan aanbieden, kan de stukadoor je meestal een betere prijs bieden. Hoe meer oppervlak hij heeft, hoe efficiënter hij te werk kan gaan. En natuurlijk wil hij graag één grote klus in plaats van een aantal kleinere.
  • Plafond: als je plafond nog goed is, kan je deze beter met rust laten. Granol wordt het meeste gebruikt op muren, en de hele ruimte met granol bedekken kan vrij druk worden. Voor je plafond kan je eventueel spackspuitwerk gebruiken of sausklaar laten stucen.

Bespaar nog meer met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door je postcode en de specificaties van je klus in te vullen, kunnen wij je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van stukadoors bij jou in de buurt. Door deze te vergelijken kan je tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Ook kan je zo zien wat er in jouw regio aangeboden wordt en kan je een beslissing maken naar aanleiding van de punten die belangrijk zijn voor jou. De tool is gratis en vrijblijvend, dus probeer het zonder dat je ergens toe verplicht bent.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,