Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gebouwd en je wilt graag dat de muren worden afgewerkt zodat jij ze kunt decoreren, dan neem je een stukadoor aan om glad stucwerk te plaatsen. Dit stucwerk kan zo gedaan worden dat je er behang over kunt plakken, of dat je ze kunt verven. Deze laatste optie, sausklaar stucen genoemd, is iets duurder omdat het resultaat strakker en egaler moet zijn dan wanneer je het behangt. Behangklaar stucen kan dus meestal iets sneller gedaan worden, waardoor je minder betaalt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen het stucwerk machinaal aan te laten brengen en dit heet spackspuiten. De kosten die deze methodes met zich meebrengen, vind je hier.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor je gladde stucwerk zijn dus afhankelijk van de methode die je kiest, het aantal vierkante meters en de prijs van de stukadoor. Wat deze kosten gemiddeld zijn, lees je in de volgende tabel.

 

Dienst stukadoor Prijs per m2
Spackspuitwerk €5 – €10
Sausklaar stucen €10 – €20
Behangklaar stucen €7 – €15

 

  • De goedkoopste optie: spackspuitwerk is de goedkoopste optie, omdat de specie machinaal tegen de muren wordt aangebracht. Dat betekent dat de stukadoor snel te werk kan gaan en dat het evenredig kan worden aangebracht. Hoe meer vierkante meters je kunt aanbieden, hoe voordeliger de prijs per eenheid. Het voordeel van spackspuitwerk is dat je het voor €1 tot €2 extra per vierkante meter met een kleur kunt laten mengen, zodat verven niet meer nodig is. Spackspuitwerk laat vaak wel een structuur achter, dus je kunt deze muren niet behangen. Wil je echt glad stucwerk, dan zal je één van de twee handmatige methodes moeten kiezen.
  • Behangklaar stucen: als je graag behang wilt plaatsen over je nieuwe muren, dan kun je ze behangklaar laten stucen. Deze methode kan iets sneller worden toegepast, omdat de muren dan niet volledig glad hoeven te zijn. Je moet dus wel zeker weten dat je wilt behangen en dat je later ook geen verf wilt aanbrengen.
  • Sausklaar stucen: als je echt gladde muren wilt en je wilt deze kunnen sausen (of in de toekomst ook andere opties hebben), dan kun je de muren sausklaar stucen. Er zullen dan geen oneffenheden zichtbaar zijn als je de muren verft. Omdat dit erg precies komt, betaal je hier meer voor.

 

De prijsopbouw

Door te kijken waaruit de prijs voor een bepaalde klus is opgebouwd, en hoe zwaar deze componenten meewegen, kun je bekijken waar je het beste geld kunt besparen. In het geval van glad stucen (en voornamelijk sausklaar- en behangklaar stucen), bestaat de eindprijs uit arbeidskosten, materialen en voorrijkosten. De arbeidskosten wegen het zwaarste mee en deze nemen 68 procent in van de totaalprijs. Daarom kun je hier het beste geld op besparen, door de klus zelf te doen, of door offertes aan te vragen bij verschillende stukadoorsbedrijven en deze te vergelijken. De materialen beslaan 30 procent van de totaalkosten en de voorrijkosten 2 procent. Deze opbouw zie je terug in het volgende diagram.

prijsopbouw glad stucwerk

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Wanneer je begint met het inplannen van je gladde stucwerk, zal je een aantal keuzes moeten maken die de prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden. Hier vind je een aantal bijdragers.

  • De methode: de prijs die je betaalt voor de drie methodes ligt iets uit elkaar. Spackspuitwerk is het goedkoopste, maar heeft een korrelstructuur. Behangklaar stucen is iets duurder, maar geeft je later niet de mogelijkheid je muren ook te sausen en sausklaar stucen is het duurste, maar levert het strakste resultaat op.
  • Het aantal vierkante meters: hoe groter het oppervlak, hoe duurder de totaalprijs voor de klus. De prijs per vierkante meter gaat echter wel naar beneden als je een grotere klus kunt aanbieden. Het is dus verstandig al het stucwerk tegelijkertijd aan te bieden, zodat je uiteindelijk minder betaalt.
  • De prijs van de stukadoor: bij stukadoors onderling verschilt de prijs ook nog weleens en dit heeft vaak te maken met ervaring. Voor spackspuitwerk heb je geen vakman nodig, maar sausklaar stucen komt erg precies. Wil je kwaliteit en vakmanschap terugzien in het resultaat, dan kun je ervoor kiezen een stukadoor aan te nemen met wat meer ervaring.

 

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop je kunt besparen op je gladde stucwerk.

  • Lager btw-tarief: op stucwerk in huizen ouder dan 2 jaar is nog steeds een lager btw-tarief van kracht. Deze is maar 6 procent en wordt door de stukadoor op de eindfactuur al verwerkt.
  • Een regionale vakman: neem je een stukadoor aan die binnen een straal van 30 kilometer van je gevestigd is, dan komen de voorrijkosten vaak te vervallen.

 

Vergelijk offertes

Door offertes te vergelijken kun je vaak ook een flinke besparing maken en onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Vul de gegevens in van je klus en binnen een korte tijd krijg je een aantal offertes opgestuurd van betrouwbare stukadoors uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door