Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je wilt gaan behangen, moet je er eerst voor zorgen dat je muur klaar is voor het behang. Een stukadoor kan dit voor je doen, hij kan de muur zo stucen dat je kan beginnen met behangen. Je kan hier echter niet overheen verven, de muur is daar niet egaal genoeg voor. Als je dit wilt, kan de stukadoor de muur sausklaar maken. Hier kan je lezen over de kosten van het behangklaar stucen, eventuele factoren die de prijs zullen beïnvloeden en hoe je geld kan besparen op je stukadoorklus.

*Tip:

→ Wat kost behangklaar stucen? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Wat is behangklaar stucen?

Behangklaar stucen hoeft niet zo netjes gedaan te worden als sausklaar stucen, maar is wel belangrijk omdat je oneffenheden ook door het behang goed kan zien als ze te groot zijn. Stucen is egaliseren van de muren. Behangklaar stucen houdt in dat je muren er netjes uit zien en klaar zijn voor het behang.

De kosten van behangklaar stucen

De volgende tabel geeft de kosten weer van het behangklaar stucen per vierkante meter inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Een andere keuze die je kan maken is om je muur sausklaar te maken. Dit is een voorbereiding om het te verven. Ter vergelijking zijn die kosten er ook bij gerekend.

Service Kosten per vierkante meter
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50

 

De factoren die invloed hebben op de prijs zijn dus het soort stucwerk dat je wilt laten doen, of je het plafond ook mee wilt nemen, of je het misschien niet zelf kan en het starttarief.

Het soort stucwerk

Je kan kiezen tussen behangklaar stucen en sausklaar stucen. Waarschijnlijk hebt je al voor behangklaar stucen gekozen, maar sausklaar stucwerk is ook een optie als je er nog over denkt te verven in plaats van te behangen. Behangklaar stucwerk is goedkoper, maar dit komt omdat de ondergrond minder effen hoeft te zijn. Daarom kan je met een behangklare muur ook eigenlijk niks anders dan behang plakken.

Het plafond ook stucen of niet?

Als je het plafond ook wilt laten stucen ben je meer kwijt, al zal je daar waarschijnlijk geen behang op plakken. De prijs voor het plafond is €5 hoger per vierkante meter omdat dit lastiger is om uit te voeren. Vraag jezelf af of het nodig is om dit te doen of niet.

Zelf doen?

Dit is een beslissing die je zelf moet maken, maar het stucen van een muur is niet gemakkelijk. Het moet compleet gelijkmatig worden aangebracht en snel, omdat het ook gelijkmatig moet drogen. Doe je dit niet goed, dan krijg je gauw oneffenheden die je niet meer weg kan werken. Als je niet zeker bent of dit een klus voor jou is, kan je beter het extra geld betalen en het uitbesteden.

Het starttarief

Veel stukadoors handhaven een starttarief voor oppervlaktes kleiner dan 30 vierkante meter. Alles onder die afmeting heeft een standaard bedrag en alles daar boven wordt per vierkante meter gerekend.

Andere stukadoor kosten

Je kan een stukadoor ook voor andere werkzaamheden in huis gebruiken. Het is vaak zelfs voordeliger om dat te doen, omdat er dan een kleiner bedrag kan worden gerekend. Voor het geval jij behalve je behangklaar stucen nog ander werk in huis hebt, kan je de volgende tabel raadplegen. Prijzen zijn wederom inclusief BTW, materiaal en loon.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is het machinaal spuiten van pleister op je muur om het compleet af te werken. Het is een alternatief voor het verven van je muren en geeft een zeer afgewerkt en effen resultaat. Je kan dit doen met witte pleister en met een kleur. Dit is een goedkope manier om mooie egale muren te krijgen en je hele huis weer op te frissen. Je moet alleen wel je meubels en vloer goed beschermen omdat er spetters en verfdamp vrij kunnen komen.

Sierpleister

Dit is een bovenlaag op de muren die de muren van een bepaalde structuur voorziet. Spackspuitwerk doet dit ook, maar bij sierpleister is dit prominenter. Er zijn verschillende effecten die je kan kiezen en je kan het in kleur of in het wit laten aanbrengen.

Raapwerk

Als je muur erg oneffen is, moet de stukadoor hier eerst een laag gips over aanbrengen  om de muren recht en glad te maken. Dit is van groot belang omdat het de ondergrond is van andere stucwerken zoals spackspuitwerk en sausklaar stucen. Om deze zo goed mogelijk uit te laten komen, moet de ondergrond effen zijn.

Kosten besparen op behangklaar stucen

Behangklaar stucen is in principe al niet erg duur, maar er zijn manieren waarop je geld kan besparen of financieel slimmer kan zijn.

  • Alles in één: als je de stukadoor alle klussen in huis in één geeft, kan hij de prijs naar beneden halen. Daar staat hij ook vaak voor open, hij wil graag meer werk. Denk dus goed na over alles wat je in huis wilt laten doen en laat het tegelijk uitvoeren.
  • Doe het zelf: stucen zelf doen is moeilijk, maar als je ervaring hebt, kan je zo flink besparen op de kosten. Het is heel belangrijk dat de pleister gelijkmatig droogt en dat je niet te langzaam werkt. Als je dit niet zelf wilt doen, maar wel geld wilt besparen kan je ook het voorbereidend werk doen, of het opruimen naderhand. Bespreek dit wel van te voren met je stukadoor zodat hij niet voor verassingen komt te staan.
  • Kies een lokale stukadoor: dan bespaar je op de voorrijkosten, maar kan je ook gebruik maken van de kennis die de stukadoor heeft van de leveranciers in de omgeving en de contacten die hij heeft opgedaan.
  • Lager BTW tarief: op alle stukadoorswerken in huizen ouder dan 2 jaar, wordt een lagere BTW berekend. In plaats van 21 procent betaal je maar 6 procent.
  • Is het plafond nodig: als het niet nodig is, laat dan het plafond achterwege.

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op de totaalprijs

Door je locatie en specificaties van je klus aan ons door te geven, kunnen wij je gratis en vrijblijvend voorzien van een aantal offertes van stukadoors in jouw buurt. Je kan deze binnen een korte tijd in je inbox verwachten en beginnen met vergelijken. Zo kies je de juiste persoon voor jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,