Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je muren een nieuwe look nodig hebben, dan kun je hiervoor de hulp van een stukadoor inschakelen. Een stukadoor kan alles doen wat betreft het aankleden van je muren. Hier valt onder het aanbrengen van pleister (sausklaar of behangklaar), latexverf spuiten, raapwerk, schuurwerk en ook het plaatsen van sierpleister. Er zijn drie veel gebruikte soorten sierpleister, namelijk spachtelputz, granol en rustiekputz en deze laatste wordt ook wel barokpleister genoemd. Je ziet het vaak in moderne woningen en het is in verscheidene kleuren aan te brengen. Van de drie sierpleisters is dit degene met een gemiddelde korreldikte van tussen de 1,5 en 1,8 millimeter. Hierdoor krijgen de muren een fijne en subtiele structuur met kleine groefjes. Hier lees je alles over de kosten van barokpleister.

De kosten

De prijs die je betaalt voor het aanbrengen van je barokpleister is afhankelijk van de vraagprijs van de stukadoor en het aantal vierkante meters dat je wilt laten behandelen. De volgende tabel geeft je de kosten van barokpleister, per vierkante meter en inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Soort stucwerk Prijs per vierkante meter
Barokpleister €10 – €25

 

  • De goedkoopste optie: je betaalt het minste geld voor je barokpleister als je het zelf aanbrengt. Dit is echter een lastige klus waarvan het gewenste resultaat veel afhangt van een juiste timing. Je zal aardig snel moeten werken zodat je de juiste handelingen op het juiste moment kunt verrichten. Je bespaart echter wel 70 procent van de totaalkosten door de klus zelf op te pakken.
  • Barokpleister in de slaapkamer: laat je een relatief klein oppervlak behandelen, dan is de prijs per vierkante meter vaak hoger. Hebben de muren van je slaapkamer een oppervlak van 25 vierkante meter, dan betaal je €500 om deze te laten behandelen met barokpleister.
  • Barokpleister in je hele woning: laat je een groot oppervlak bewerken, dan gaat de prijs per vierkante meter naar beneden. Kan jij de stukadoor 150 vierkante meter aanbieden, dan betaal je hier €1500 tot €2250 voor.

 

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs voor barokpleister is opgebouwd kan je vertellen waar je het beste geld kunt besparen. Dat is namelijk op de grootste bijdrager en dat zijn in dit geval de arbeidskosten. Deze nemen 68 procent van de totaalprijs in beslag. Je kunt geld besparen door de klus zelf op te pakken of door offertes op te vragen bij een aantal stukadoors en grondig marktonderzoek te verrichten. De overige 32 procent gaan naar de materialen (30 procent) en de voorrijkosten indien die worden gerekend (2 procent). Deze opbouw zie je terug in het volgende diagram.

prijsopbouw barokpleister

 

De keuzes die de prijs beïnvloeden

Voordat de stukadoor bij jou komt werken, zal je een aantal keuzes moeten maken om te definiëren wat je precies wilt dat hij doet. Deze keuzes hebben direct invloed op de eindprijs en hier vind je de grootste bijdragers.

  • Wel of geen kleur toevoegen: voor een klein bedrag per vierkante meter extra kun je een bepaalde kleur laten toevoegen aan je pleister. Dit heeft als voordeel dat je dan zelf niet meer hoeft te verven en dat je een stootvaste kleur op de muur hebt. Met stootvast wordt bedoeld dat kleine beschadigingen niet te zien zijn omdat de kleur door de hele pleisterlaag is gemengd en niet alleen erop ligt, zoals bij verf wel het geval is.
  • Het aantal vierkante meters: voor het aanbrengen van barokpleister op een groter oppervlak betaal je uiteraard meer, maar de prijs per vierkante meter gaat naar beneden. Heb je meerdere werkzaamheden voor de stukadoor, biedt deze dan dus tegelijkertijd aan, zodat de totaalprijs lager uitkomt.
  • De vraagprijs van de stukadoor: de prijs kan ook per stukadoor verschillend zijn. Dit heeft meestal te maken met ervaring en dit is ook terecht. Voor een ervaren stukadoor die vakmanschap kan leveren hoor je ook meer te betalen dan voor een beginneling.

 

Interessante bespaartips

De volgende tips kun je gebruiken om de kosten voor de stukadoor laag te houden.

  • Een plaatselijke vakman: kies je een stukadoor die in jouw omgeving gevestigd is, dan kun je de voorrijkosten vermijden of in ieder geval minimaal houden.
  • Lager btw-tarief: op alle stukadoorswerken in woningen ouder dan 2 jaar is een lager btw-tarief van kracht. Je betaalt hier namelijk maar 6 procent over, in plaats van de volle 21 procent. Dit wordt al op de eindfactuur door de stukadoor berekend, dus voor deze besparing hoef je zelf niets te doen.

 

Vergelijk offertes

Zoals boven aangetoond kun je het beste geld besparen op een stukadoor door goed marktonderzoek te verrichten. Wij kunnen je hierbij helpen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van betrouwbare stukadoors uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens op prijs en wat hier precies voor aan services wordt geleverd. Ook de ervaring van de stukadoor speelt hier een rol. Zo kun je de beste deal vinden voor het aanbrengen van barokpleister in jouw woning.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door