Informatie en advies over stukadoors
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een stukadoor kan je helpen bij het afwerken van je muren. Hier zijn verschillende technieken voor en elke techniek heeft uitwerking op het uiterlijk en op de prijs. De stukadoor kan je muren voorbereiden op verf of behang, kan een sierpleister aanbrengen of schuurwerk. Ook bieden stukadoors vaak aan om latex machinaal op je muur aan te brengen. Dit heeft als voordeel dat grote oppervlakten in een kleine tijd kunnen worden behandeld. Daarnaast wordt de verf zo streeploos, strak en egaal aangebracht. Een van de laatste technieken is airless spuiten waarbij de verf onder hogedruk, maar zonder lucht de machine uitkomt. Dit heeft als voordeel dat er minder oplosmiddel nodig is en de lak een hogere viscositeit krijgt. De kosten voor airless spuiten vind je hier.

De kosten

De prijs die je uiteindelijk zal betalen voor jouw airless spuitwerk wordt bepaald door het oppervlak dat je wilt laten bewerken en of je er een kleur aan toe wilt voegen. De prijzen in vergelijking met sausen zijn aanzienlijk lager, omdat de stukadoor sneller te werk kan gaan. Een woning kan in een dag gedaan worden en er worden dan twee lagen aangebracht. De gemiddelde kosten vind je in de onderstaande tabel, inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

 

Dienst stukadoor Prijs per eenheid
Airless spuiten algemeen €7 – €14 per m2
Kleur toevoegen €1 – €2 per m2 extra
Airless spuiten 100 – 150 m2 €6 per m2
Airless spuiten 150 – 250 m2 €5,50 per m2
Airless spuiten vanaf 250 m2 €5 per m2

 

  • Doe-het-zelf: de goedkoopste optie die je hebt is om het airless spuiten zelf te doen, alleen hier heb je wel een groot oppervlak voor nodig en verscheidene klussen. De machine kun je kopen (€300 nieuw, €50 tweedehands) of huren (€20 per dag). Je kunt alle soorten verf spuiten, zolang er geen korrel in is verwerkt. Of dit goedkoper is voor jouw klus, en of je de spuit in de toekomst weer gaat gebruiken, is aan jou om te beslissen.
  • Airless spuiten zonder kleur: als je de verf zonder extra kleur toe te voegen aan laat brengen, betaal je gemiddeld €7 – €14 per vierkante meter. Kun je grotere oppervlakten aanbieden dan gaat deze prijs naar beneden. Voor een woning met 200 vierkante meter muuroppervlak kost dit gemiddeld €1100 en voor een woonkamer met 50 vierkante meter muuroppervlak €400 – €450. De kwaliteit van de verf heeft ook invloed op de prijs en dit bespreek je van tevoren met je stukadoor.
  • Kleur toevoegen: laat je een kleur toevoegen, zodat je de muren de eerste jaren niet meer hoeft te verven, dan betaal je €1 tot €2 extra per vierkante meter. Dit is weinig geld als je je bedenkt dat de kleur streeploos en egaal zal worden aangebracht en het je veel tijd en werk uit handen neemt.

 

De prijsopbouw

De eindprijs voor airless spuiten is opgebouwd uit machinekosten, materialen, arbeidsloon en voorrijkosten. De arbeidskosten nemen het grootste gedeelte in beslag (60 procent), gevolgd door de materialen (30 procent). De machinekosten (8 procent) en de voorrijkosten (2 procent) zijn de kleinste bijdragers. Je kunt dus 70 procent van de totaalkosten besparen als je de klus zelf oppakt, min de kosten die je hebt voor de machine. Ook het vergelijken van offertes loont, soms kun je door grondig marktonderzoek te doen een goede deal vinden voor jouw situatie. Het volgende diagram laat deze verhouding zien in visuele vorm.

prijsopbouw airless spuiten

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het inplannen van je klus kom je voor een aantal keuzes te staan die de prijs positief of negatief zullen beïnvloeden.

  • De verfsoort: veel stukadoors bieden de werkzaamheden aan met verschillende verfsoorten die variëren in kwaliteit. Bespreek dit van tevoren goed met je stukadoor, zodat je weet welke verfsoort het beste is voor jouw muren.
  • Het oppervlak: hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter. Heb je meerdere stukadoorswerken liggen, dan kun je deze dus het beste tegelijkertijd laten oppakken, zodat je uiteindelijk minder betaalt.

 

Interessante bespaartips

De kosten voor airless spuiten zijn laag, maar je kunt hier met de volgende tips nog meer op besparen.

  • Een plaatselijk bedrijf: is het bedrijf dat je inhuurt in jouw omgeving gevestigd, dan is de kans groot dat je hier geen voorrijkosten voor hoeft te betalen.
  • Lager btw-tarief: op stukadoorswerken in woningen ouder dan 2 jaar is een lager stukadoorstarief van kracht. Je betaalt dan geen 21 procent over de totaalkosten, maar 6 procent. Dit wordt door de stukadoor op de eindfactuur verrekend.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel je precies zal moeten betalen voor je airless spuitwerk? Gebruik dan hier onze vrijblijvende en gratis vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn en zo de beste deal vinden voor het airless spuiten van jouw muren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door stukadoor

Als u een stukadoor nodig heeft voor het afwerken van uw muren,

Veelgemaakte fouten stucen

Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door